Opravili so tudi 37.830 hitrih antigenskih testov, pri katerih pozitivne vzorce od sobote potrjujejo še s PCR testi. V bolnišnicah se zaradi bolezni covid-19 zdravi 691 oseb, od tega jih intenzivno zdravljenje potrebuje 127. Iz bolnišnic je bilo v ponedeljek odpuščenih 76 ljudi. Umrlo je pet ljudi. Število aktivnih primerov okužbe je po ocenah trenutno pri 12.111. Sedemdnevno povprečno število okužb je trenutno 884,3, 14-dnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev pa 572,2.

Cigler Kralj: Trend padanja števila okužb v DSO-jih je spodbuden

Cigler Kralj je po predstavitvi epidemioloških podatkov dejal, da so v celem tednu v domovih za starejše zabeležili 23 okužb, medtem ko je bilo po njegovih besedah 5. februarja še 213 aktivno okuženih stanovalcev. »15. decembra 2020 jih je bilo kar 2233. Trend je dober in spodbuden,« je ocenil, oceno pa podaljšal tudi na varstveno delovne centre in zavode za usposabljanje. »Aktivno okuženih je 27 uporabnikov in 19 zaposlenih. Ministrstvo skupaj z izvajalci institucionalnega varstva želi trend padanja okužb obdržati in ga okrepiti. Ostajamo previdni in pripravljeni zaradi novih sevov virusa. Nespremenjeno se morajo izvajati vsi varovani preventivni ukrepi s testiranjem s hitrimi antigenskimi testi.«

Minister je poudaril, da je upad števila okužb med stanovalci DSO-jev in tam zaposlenimi pomembno povezan s cepljenjem. »Usmeritev stroke za tiste, ki so preboleli covid-19, je, da se cepijo šest mesecev po potrjeni okužbi. Enako velja za tiste, ki so zboleli po prvem prejetem odmerku,« je pojasnil in dalje razložil, da se za cepljenje odloča čedalje več zaposlenih v institucionalnem varstvu. »Ocenjujemo, da bo prejemu drugega odmerka, skupaj s tistimi, ki so covid-19 preboleli, zaščitenih že 70 odstotkov zaposlenih.« Covid-19 je po navedbah ministra sicer v drugem valu prebolelo 4310 zaposlenih v DSO-jih. » 2062 zaposlenih se je cepilo z drugim odmerkom cepiva, 1221 pa s prvim odmerkom.« Po zagotovilih Cigler Kralja potekajo intenzivne priprave na morebitni tretji val okužb.

Sproščanje športnih dejavnosti

Državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek je zatem naslovil sproščanje ukrepov na področju športa. V športni proces so se s ponedeljkom lahko vrnili vsi registrirani športniki. V skupinah do največ deset športnikov lahko tako na zunanjih površinah kot zaprtih športnih objektih ob konstantnem vzdrževanju dvometrske varnostne razdalje vadijo tudi vsi rekreativci. »Odlok tudi sprošča izvajanje tekmovanj na državni ravni, v kolektivnih športnih panogah,« je pojasnil. To pomeni, da je dovoljeno izvajanje ligaških tekmovanj za člane drugega kakovostnega nivoja in mladince prvega kakovostnega razreda. V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje državnih ligaških tekmovanj za člane in mladince, prisotnost gledalcev pa še vedno ni dovoljena nikjer.

»Trenerji ne štejejo v omejitev. Dovoljeni so na primer tenis, badminton, fitnes, plavanje, skupinske vadbe … Na prostem se lahko izvajajo tudi tečaji smučanja do deset oseb. Priporočamo enega vadečega na 20 kvadratnih metrov,« je razjasnil državni sekretar in dodal, da se morajo od ponedeljka vsi strokovni delavci v športu redno tedensko testirati. Negativni test je torej pogoj za vodenje športne vadbe tako športnikov kot rekreativcev. Kontaktno izvajanje vadbe še ni dovoljeno.