Če kdaj, smo zdaj, ko smo doma, dobili odgovor, kakšno sedežno garnituro imamo, kako se je obnesel njen material, tako po udobju kot negi, ter kakšno oblazinjeno pohištvo si želimo v bodoče.

Dvosedi, trosedi in fotelji

Še nedolgo tega je veljalo, da je najbolj udobna karseda velika sedežna garnitura v obliki črke L ali U, ki omogoča tudi veliko površine za počitek in večerno poležavanje. Zdaj se trend obrača k trosedom in dvosedom. V ospredje prihajajo tudi fotelji in tabureti, ki niso nujno v barvni kombinaciji s sedežno garnituro ali trosedom. In ravno pri slednjih se lahko kupci poigravajo s stili, oblikami in tudi vzorci.

Velike sedežne garniture in nefunkcionalne omare se umikajo manjšim kosom pohištva, več poudarka se daje udobju, funkciji in tudi trajnostnemu razvoju. Tako oblikovalci notranjega pohištva svetujejo, da je bolje obnoviti sedežno garnituro z dobrim vzmetenjem in kakovostno konstrukcijo, po možnosti iz masivnega lesa, kot pa kupovati cenejšo različico nove. Vabijo celo na podstrešja babic in dedkov, kjer se lahko najdejo kakovostni kosi pohištva, ki ga lahko obnovite. To velja tako za omare in zofe, fotelje in taburete kot za stare skrinje.

Strokovnjaki opozarjajo tudi na osebno noto pohištva in individualnost. Pohištvo z zgodovinskim ali posebnim pečatom ustvarjalca ima zdaj posebno mesto in večjo vrednost. Udobje in občutek varnosti sta na prvem mestu, zato so v trendu tudi neagresivne čiste linije, okrogle oblike in gladki zavoji. Vrača se duh pohištva iz 70. let prejšnjega stoletja. V osredju je vintidž pohištvo.

Naravni materiali, vzorci in individualnost

Naravni materiali, kot so les, juta, keramika in usnje, se pojavljajo tako pri pohištvu kot pri dekorativnih izdelkih. Tako kot barve letošnjega leta tudi materiali pozdravljajo naravo ter v dom vnašajo toplino, eleganco in mirnost. Zato četudi ne nameravate zamenjati sedežne garniture ali je obnoviti, za več udobja in dobrega počutja posezite po dekorativnih izdelkih s toplimi in optimističnimi barvami in razigranimi cvetličnimi ali geometrijskimi vzorci. Vrača se tudi art deco, ki navdaja z občutkom glamurja in razkošja. Spremenjeno je celo podnožje sedežnih garnitur in zof; to je zdaj bolj elegantno, noge so tanjše in okrogle. Tanjše in preproste linije so namenjene tudi klubskim mizicam in drugemu pohištvu.

Poleg naštetih materialov se pri pohištvu v dnevni sobi pojavlja veliko kovine, v zlatem, medeninastem ali temnejšem bronastem odtenku. Vsi trendi letos narekujejo stik z naravo, tako po barvah kot materialih, teži se bližje tistemu, kjer ni napetosti in stresa.

Mešanje stilov in materialov

Strogih omejitev med stili in barvami letos ni. Kombinira se lahko različne sloge in smeri, dodaja ali odvzema se barve ter meša vzorce. Pri opremi doma so glavni trajnost, kakovost izdelka, naravni materiali in udobje ter ne nazadnje možnost vzdrževanja. In ravno udobje ter vzdrževanje predvsem oblazinjenega pohištva sta bila na preizkušnji v zadnjem letu, zato je ob menjavi ali obnovitvi tovrstnega pohištva treba najprej pomisliti na slednje. Naj bo privlačnega videza, udobno, prijetno, toplo in tudi čisto ali pa vsaj lahko za vzdrževanje.