Tudi končni odločitvi v alpski kombinaciji na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju sta nastavili ogledalo slovenski reprezentanci. Štefan Hadalin zaradi skrivnostnih težav, ki so prišle na plano šele dan pred tekmo, ni branil srebrne kolajne z zadnjega prvenstva v Areju. Ana Bucik, ki je svoj največji uspeh z uvrstitvijo na zmagovalni oder dosegla prav v tej disciplini, in sicer pred tremi leti v Lenzerheideju, pa je izgubila stik s hitrimi disciplinami, tako da v alpski kombinaciji sploh ne tekmuje. Priložnost za vrhunsko uvrstitev med najboljšo peterico je z odstopom tik pred slalomskim ciljem zapravila Meta Hrovat. Kranjskogorčanka je s pristopom, borbenostjo in reakcijo po tekmi dokazala, da se vse bolj približuje najožjemu svetovnemu vrhu. V nasprotju z moško reprezentanco hitrih disciplin, ki tone v (pod)povprečju.

V ozadju državno prvenstvo

Najboljšo slovensko uvrstitev je z desetim mestom, ki je bilo posledica številnih slalomskih odstopov, in z več kot petsekundnim zaostankom za Mikaelo Shiffrin dosegla Maruše Ferk. Pri moških – na superveleslalomu so tekmovali na isti progi kot ženske, in sicer na Olympii delle Tofane, ki je bila precej manj trda in precej lažja kot moška Vrtoglavica, je bil slovenski izkupiček precej slabši. Miha Hrobat, Boštjan Kline in Martin Čater bi imeli sicer zanimivo državno prvenstvo, saj je razlika med njimi znašala zgolj šest stotink, v globalni konkurenci pa so dosegli 16., 17. in 19. čas. Prehiteli so jih številni specialisti v tehničnih disciplinah. Debitant na velikih tekmovanjih Nejc Naraločnik je na superveleslalomu na 28. mestu za dve stotinki vendarle prehitel najhitrejšo smučarko Federico Brignone. Na slalomu je izkušenejša trojica storila napako pri istih vratcih ter dokazala, da so jim slalomski zavoji v tej sezoni zelo tuji. Najboljša moška slovenska uvrstitev je bila 17. mesto Nejca Naraločnika.

»Na svetovnem prvenstvu štejejo kolajne. Nobene od njih ne bi osvojila tudi brez slalomske napake. Pozitivno je, da sem na svoji drugi superveleslalomski tekmi v karieri pokazala napredek ter da sem na ledeni podlagi razvila dobro slalomsko hitrost, kar je obetavno pred nadaljevanjem prvenstva,« zrelo razmišlja 22-letna Meta Hrovat. »Slalom je bil za vse smukače zelo zahteven, saj je bila podlaga povsem ledena. Doslej na takšni nisem še niti treniral. Superveleslalom mi je uspel solidno in sem z nastopom zadovoljen,« je debi na svetovnih prvenstvih ocenil Nejc Naraločnik.

Avstrijci še nepremagani

Na pravi strani stotink so na 46. svetovnem prvenstvu Avstrijci. Dvema zmagama Vincenta Kriechmayrja v hitrih disciplinah je novo v alpski kombinaciji dodal Marco Schwarz, ki je bil v izjemnem dvoboju malenkost hitrejši od branilca naslova Francoza Alexisa Pinturaulta. Skupaj sta Avstrijca za tri prva mesta najbližje tekmece ugnala za vsega dvanajst stotink sekunde. »Res sem zadovoljen, saj sem prigaral vsako stotinko. Superveleslalom mi je uspel odlično (presenetljivo je dosegel peti čas, op. p.). Ko sem videl, da je Alexis (po superveleslalomu je bil drugi, op. p.) svoje delo v slalomu opravil zelo dobro, sem se zavedal, da ga lahko premagam le z izjemnim napadom in malce sreče. Že jutri me čaka nova tekma, na kateri bom imel visoke ambicije,« ostaja miren Marco Schwarz.

Podobno kot pri moških si je tudi pri ženskah Mikaela Shiffrin zagotovila naslov svetovne prvakinje z odličnim nastopom v obeh disciplinah, saj je na superveleslalomu z minimalnim zaostankom dosegla tretji čas, na slalomu pa je bila prepričljivo najhitrejša. »Odlično sem smučala v obeh disciplinah, pogoji na slalomu pa so bili zelo specifični, zato smo se na njih bolje znašle specialistke,« je povedala Mikaela Shiffrin, ki je na svetovnih prvenstvih prvič nastopila na tekmi alpske kombinacije. »Ker na zadnjem prvenstvu v Areju nisem tekmovala v alpski kombinaciji, so mi številni očitali, da sem sprejela napačno odločitev. Na olimpijskih igrah sem bila druga, tokrat pa sem se odločila, da bom vendarle skušala doseči vrhunsko uvrstitev, kar mi je uspelo,« pojasnjuje Američanka, ki je prepričljivo ugnala Petro Vlhovo in Michelle Gisin, vse tri pa so bile svetlobno leto pred drugimi tekmicami. Izpostavimo še nov udarec za Italijo, ki je na vseh šestih preizkušnjah do zdaj ostala brez kolajne. Že pri tretjih slalomskih vratcih je namreč storila napako najhitrejša superveleslalomistka Federica Brignone, ista vratca pa so bila usodna tudi za branilko naslova Švicarko Wendy Holdener.

Presenečenje: spet brez Ane Bucik

V Italiji se bo jutri pisala zgodovina nove discipline na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju. Prvič bo na sporedu paralelna preizkušnja, in sicer v posamični konkurenci, zato je v Cortini d'Ampezzo kar 13 končnih odločitev. Edina tekma svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu v tej sezoni je bila v Lechu. V ženski konkurenci je bila najhitrejša Petra Vlhova, izmed Slovenk pa se je iz kvalifikacij v osmino finala prebila le Tina Robnik, ki je izpadla v 1. krogu proti Norvežanki Thei Louisi Stjernesund. Moško preizkušnjo je dobil Francoz Alexis Pinturault, izmed Slovencev pa se nihče ni uvrstil v izločilne boje.

Presenetljiva vest iz slovenske reprezentance je, da na tekmi ne bo nastopila Ana Bucik, ki paralelne tekme sicer obožuje. Vodstvo se je odločilo, da imata Meta Hrovat in Tina Robnik zagotovljen nastop, Ana Bucik, Andreja Slokar in Neja Dvornik pa so se za dve mesti pomerile v internih kvalifikacijah, v katerih je bila najpočasnejša Ana Bucik. Primorka očitno ni zgolj nekonkurenčna v hitrih disciplinah, temveč tudi na paralelnih ne sledi domači konkurenci. Nastop Štefana Hadalina je bil vprašljiv do poznega popoldneva. Vrhničan je danes treniral v Dobbiacu, po treningu pa se je odločil, da bo jutri vendarle nastopil.