V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 738 bolnikov, intenzivno nego pa ob tem potrebuje 135 bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 34 bolnikov, umrlo je 11 oseb s covidom-19, kažejo današnji podatki vlade. Povprečje zadnjih sedem dni je trenutno 822 okužb. V Sloveniji je po oceni NIJZ trenutno 12.836 aktivnih primerov okužbe. Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so do danes cepili 70.752 ljudi, z dvema odmerkoma pa 47.647. V soboto so sicer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. V statistiki je okužba torej dokumentirana, ko je potrjena tudi s PCR-testom.

Sproščanje ukrepov in testiranje

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte je v nadaljevanju spregovorila o sproščanju ukrepov, med drugim se v klopi vračajo vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov, odpirajo se tudi trgovine. »Ko sproščamo ukrepe, se moramo zavedati, da je nujno, da dosledno izvajamo vse preventivne ukrepe, ki jih ponavljamo že od marca lani. Le tako nam bo uspelo, da se bo število okuženih in hospitaliziranih še naprej zmanjševalo, kar nam bo omogočilo še nadaljnje sproščanje ukrepov in vrnitev v normalno življenje,« je opozorila. In dodala: »Če kažemo bolezenske znake, ostanemo doma, pokličemo zdravnika in se posvetujemo z njim. Prihaja čas povečanega pojavljanja ostalih okužb dihal, zato je zelo pomembno, da se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi. Vse prostore je treba redno zračiti, saj gre za enega ključnih ukrepov v boju proti širjenju virusa, je spomnila. Izogibamo se telesnih stikov z ljudmi, ki so bolni, pri srečevanju z drugimi upoštevamo pravilo fizične razdalje.«

Ponovila pa je tudi ključnost testiranja: »Pomemben vidik za obvladovanje epidemije je tudi hitro testiranje. Na ministrstvu se zavedamo, da bo hitro testiranje v naslednjih dneh izjemen organizacijski in logistični zalogaj za celoten slovenski zdravstveni sistem, dodatne napore pa bo predstavljalo tudi za vse zaposlene, ki se bodo tega testiranja udeležili.« Testirati se sicer ni potrebno ljudem, ki so bili že dvakrat cepljeni, pri čemer pa je treba upoštevati, katero cepivo je oseba prejela, saj je od tipa cepiva odvisno, kdaj dosežemo dovolj visoko stopnjo protiteles. Pri cepivu Pfizer/BioNtech dosežemo dobro zaščito že po sedmih dneh, pri cepivu Moderne po 14 dneh, pri cepivu AstraZenece po 21 dneh. Testiranje nadalje ni potrebno za ljudi, ki so že preboleli covid-19 in imajo potrdilo o pozitivnem PCR ali HAT-testu, ki je starejši od 21 dni in mlajši od 6 mesecev. V takšnem primeru zadostuje tudi potrdilo zdravnika, da je oseba bolezen prebolela pred šestimi meseci ali manj. Potrdilo o pozitivnem izvidu testa je mogoče natisniti tudi s portala ZVem - če imate digitalno potrdilo.

Stanje na nevrološki kliniki

»Primarno se na Nevrološki kliniki nismo ukvarjali s covidom-19 in smo okužene bolnike prestavljali na infekcijsko kliniko, a je epidemija zelo vplivala na naše delo. Naša bolnišnica je bila polna, ker smo prevzeli paciente z infekcijske klinike z obolenji, povezanimi z živčevjem,« je zatem uvodoma dejal prof. dr. Simon Podnar, strokovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana. »Precejšen del epidemije smo imeli manj dela v ambulantah, kjer smo skušali s pacienti komunicirati prek telefona. V prvem valu so bili ljudje glede tega bolj preplašeni, opažali smo manj pacientov z lažjimi oblikami možganske kapi in prehodnimi motnjami prekrvavitve možganov. V tem času pa že opažamo, da ni več odstopanj od običajne situacije,« je še komentiral stanje.

Nato pa spreogovoril o problemu pomanjkanja zdravstvenega kadra: »Problem je v tem, da številne medicinske sestre in drugi kadri še niso cepljeni in da o tem še razmišljajo, kar je na nek način tragično. Ob tako kakovostnih cepivih oklevajo celo zdravstveni delavci.« In opozoril: »Največji problem je bilo izjemno pomanjkanje medicinskih sester. Če se bo tako nadaljevalo v naslednjih mesecih, bodo morali svojci hoditi v bolnico in pomagati pri negi. Vseeno upam, da se bo glede tega kaj spremenilo. Največji absurd je, da medicinske sestre odhajajo na primarni nivo, torej v različne preventivne ambulante. V tem času je to povsem nesprejemljivo.« Zagotovil je še, da ne glede na razmere niso bili primorani odklanjati pacientov ali znižati kakovosti zdravstvenih storitev ter ocenil, da cepljenje zaenkrat poteka prepočasi, a da glede tega ostaja optimističen.