Drugi igralec sveta Rafael Nadal je na OP Avstralije v tenisu odigral četrti dvoboj, še četrtega pa je dobil brez izgubljenega niza. V osmini finala mu je stal naproti Fabio Fognini, edini igralec na svetu, ki je z Nadalom zaostanek z 0:2 na turnirjih največje četverice spreobrnil v svoj prid. Nadal je bil uglašen od prve žogice naprej, se po zaostanku z 2:4 in 0:40 rešil v drugem nizu ter se po dobrih dveh urah uvrstil v svoj že neverjetni 43. četrtfinale na grand slamih, 13. v Avstraliji. Ko je Fognini ogrel svoj značilni »turbodizelski motor«, je imel Nadal že preveliko prednost, s katero je dirjal proti cilju.

»Ne štejem uvrstitev v četrtfinale. Pomenijo mi le stopnico do končnega cilja, in to je zmaga. Vesel sem, da mi gre za zdaj v Melbournu vse po načrtih, predvsem pa, da mi hrbet omogoča igranje na najvišji ravni,« je kratek in jedrnat Rafael Nadal, ki ga v četrtfinalu čaka največji preizkus v Melbournu. Pomeril se bo namreč s Stefanosom Cicipasom, ki je brez boja dobil dvoboj osmine finala, saj je Italijan Matteo Berrettini zaradi poškodbe trebušne mišice dvoboj predal. Doslej sta se Grk in Španec pomerila osemkrat, kar sedem dvobojev, tudi vse na trdi podlagi, pa je dobil Nadal.

Svoje delo sta v osmini finala izvrstno opravila najboljša Rusa, Daniil Medvedjev in Andrej Rubljev. Vrstnika bosta medsebojne dolgove poravnala v četrtfinalu, podobno kot lani na OP ZDA. V New Yorku je bil s 3:0 v nizih boljši Medvedjev, ki na dosedanjih štirih dvobojih še ni izgubil niza. Kljub temu ne gre pričakovati, da bo tako tudi v Melbournu, saj sta oba igralca v izvrstni formi.

V ženski konkurenci je korak naprej proti velikemu cilju naredila Asleigh Barty. Avstralka se je uvrstila v četrtfinale, v katerem se bo pomerila proti Čehinji Karolini Muchovi. Še naprej navdušuje Jennifer Brady, ki je v tretjem krogu poslala domov zadnjo Slovenko v posamični konkurenci Kajo Juvan. Pensilvanka je tokrat nadigrala Hrvatico Donno Vekić in se bo za uvrstitev v polfinale pomerila z rojakinjo Jessico Pegula. Slednja v Melbournu blesti, saj je na doslej zmagoviti poti poslala domov uveljavljene igralke, kot so po vrsti Belorusinja Viktorija Azarenka, Avstralka Samantha Stosur, Francozinja Kristina Mladenovič in Ukrajinka Jelina Svitolina.