Še nekaj enostavnih, okusnih juh oz. enolončnic, ki so lahko tudi samostojni obrok, saj nasitijo:

Zelenjavni mehiški čili s kvinojo

Odlična juha z rdečo lečo in zelenjavo

Kremna zelenjavna juha z lečo

Sladko zelje: juha z zeljem, krompirjem in zelenjavo

Chili con carne: odličen mesni čili s papriko in črnim fižolom

Več juh, obar, enolončnic, čilijev in curryjev najdite pod oznako Juhe.

Ena boljših zimskih juh – ja, najbolj prija res v mrznih dneh – je čebulna juha. Če vam že misel na velike količine čebule zbuja dvom, brez skrbi. Karamelizirana čebula je popolno nasprotje surovi, ostri čebuli, ki ima močan in neprijeten vonj. Med dolgotrajnim kuhanjem čebula namreč izgubi vso ostrino in postane mehka, sladka in privlačna. Pa čeprav res ne izgleda najbolj lepo.

Juho lahko pripravite tudi le z navadno rjavo čebulo, lahko pa se poigrate z različnimi čebulami. Poleg rjave čebule je odlična tudi še rdeča, šalotka in por. Skupaj pričarajo čudovit okus in teksturo.

Tradicionalno francosko juho vedno krasi kruhek s sirom. Seveda lahko servirate tudi le juho, ampak zakaj bi, če je s kruhkom še boljša. Ko juho že dokončate, jo lahko servirate v ognjevarne posodice, nanjo položite s česnom odišavljen in z maslom namazan kruh s sirom ter posodico postavite v pečico, da se sir stopi, lahko pa kruhke popečete ločeno in jih na servirano juho le položite. Kateri koli postopek že izberete, ne morete zgrešiti. Okusi so fenomenalni.

Juha se čudovito pogreje, zato je na enkrat pripravite več in jo imejte za večkrat.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 osebe):

Sestavine za čebulno juho:

80 g masla

1 kg rdeče in rjave čebule, šalotke, pora

sol

1 dcl belega vina

2 žlici moke

1,2 l jušne osnove

1 lovorjev list

2 vejici svežega ali 1 žlička suhega timijana

poper

Sestavine za sirove kruhke:

4 kosi kruha

1 strok česna

60 g sira

1 žlica masla

PRIPRAVA

Por narežite na kolute. Čebulo olupite in narežite na rezinice. Šalotko pa prav tako narežite na rezine.

Maslo stopite v večji kozici in ko se začne peniti, nanj stresite čebulo, šalotko in por. Dobro premešajte in kuhajte 1 uro, čebulo pa premešajte vsakih 15 minut. Po pol ure kuhanja v čebulo vmešajte 1 žličko soli. Če proti koncu kuhanja morda zmanjka tekočine, dodajte žlico ali dve vode. Na koncu kuhanja mora biti čebula svilnato mehka in čudovite zlate barve.

Karamelizirano čebulo zalijte z vinom, da odlepite vse koščke, ki so se morebiti prijeli na dno. Po dveh minutah dodajte še timijan in lovorjev list, zalijte z jušno osnovo ter kuhajte še 20 minut. Juho nato popoprajte ter poskusite in dosolite, če je potrebno.

Rezine kruha minuto segrevajte v pečici, segreti na 220°C, nato pa jih namažite s polovičko česnovega stroka, premažite z maslom ter obložite s sirom. Kruhke nato še za nekaj minut postavite v pečico, da se sir stopi. Popečene sirove kruhke nato previdno položite na vročo servirano juho in postrezite.