Miha Dovžan je edini slovenski biatlonec, ki je izrazil zadovoljstvo po uvodnem koncu tedna na Pokljuki. Svetovno prvenstvo se za domačo reprezentanco v mrazu in motečem vetru ni začelo z odmevnim dosežkom, a novih priložnosti ob napovedani otoplitvi v naslednjih dneh ne bo zmanjkalo.

Fak se bo resetiral za nove izzive

Vodilni slovenski adut Jakov Fak se tudi na zasledovanju ni znašel na progi med zasneženimi smrekami. Povrhu je moral štirikrat v kazenski krog, potem ko so mu preglavice povzročale tarče na levi polovici strelišča, kjer je bilo manj svetlobe. »Ko je tarča v senci, pride do optičnega zamika, ki ga ne zaznaš v celoti in se zgodijo napake. V teku sem bil znova zanič. Imel sem občutek, da me je z lahkoto prehitel vsakdo, ki se je spomnil. To je katastrofa, ker dajem vse od sebe, a sem močno prepočasen. Treba bo testirati smuči in ugotoviti, kaj je šlo narobe,« je razlagal Jakov Fak. Zasledovalna preizkušnja se mu je začela podirati že na startu, ko se je zapletel s palico in po padcu izgubil okoli deset sekund.

V minulih letih je najboljše predstave na velikih tekmovanjih praviloma prihranil za konec. V novem tednu ga čakajo še štiri tekme vključno z mešanimi dvojicami, kar veliko pove o tem, kako močno željo ima po vrhunski uvrstitvi na domačem terenu. »Moral se bom resetirati in izkoristiti dvodnevni premor pred sredino posamično tekmo na dvajset kilometrov. Ne bo enostavno, a drugega mi ne preostane, kot da odmislim dosedanje nastope in gradim optimizem za naslednje izzive,« je pristavil Fak.

Pokljuka je nočna mora za Bauerja

Slovenski trener Uroš Velepec je Mihi Dovžanu za 23. mesto v zasledovanju namenil odlično oceno. »Izboljšanje uvrstitve s sprinta v takšni konkurenci pomeni, da je v dobri formi tako v teku kot streljanju,« je pojasnil Velepec. Dovžan se je pogumno podal na progo in ohranjal stik z najboljšimi. »Presenečen sem, da mi je šlo tako dobro. Po slabšem začetku sezone sem lahko zadovoljen s tem, kar mi uspeva na Pokljuki,« je dejal Miha Dovžan. Svetovno prvenstvo je postalo prava nočna mora za Klemna Bauerja, ki je na zasledovanju ostal brez uvrstitve, potem ko so ga tekmeci prehiteli za celoten krog. Okužba s koronavirusom mu je vzela toliko moči, da je prvenstvo zanj verjetno že končano. »Stvari ne gredo v pravo smer. Čeprav sem se prepričeval, da bom zmogel, se je izkazalo, da se sistem sesuva. Za tekmovanje na vrhunski ravni moraš biti zdrav, pri meni pa ni iskrice, prav tako niti fiziološki parametri vključno s krvno sliko niso najboljši. Dogaja se, da ujamem visok rekreativni ritem, potem pa se vse ustavi,« je bil razočaran Klemen Bauer, ki ga bo zamenjal obetavni Alex Cisar.

Na Pokljuki so favorizirani Norvežani še brez zlate kolajne. Po švedskem slavju v sprintu je zasledovanje po brezhibnem streljanju dobil Francoz Emilien Jacquelin. V ženski konkurenci je zasledovanje minilo brez slovenske udeležbe. Domačinke so v ekstremnih razmerah pogorele v sobotnem sprintu in zaostale za vodilno šestdeseterico. Naše dame največ upov polagajo v sobotno štafeto.