Po osmih letih na smukaškem prestolu ni več Slovenke. Nanj se je na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju povzpela Švicarka Corinne Suter, dvakratna svetovna prvakinja Ilka Štuhec pa je zasedla 14. mesto. Na enem njenih najljubših terenov v Cortini d'Ampezzo je držala obljubo in se več kot 2300 metrov visoko vrgla s starta proge Olympia delle Tofane. To dokazuje dejstvo, da je najhitreje med vsemi dosegla hitrost 80 kilometrov na uro, tudi v nadaljevanju pa je odločno napadla progo. A želja po novem uspehu tokrat ni bila dovolj, naredila je več napak, ki so jo oddaljile od želenih uvrstitev. Glede na to, da se Mariborčanka že več kot dve leti ni povzpela na zmagovalni oder, je dosežena uvrstitev prikaz realnega stanja nekdanje šampionke.

»Poskušala sem dati vse od sebe. Pri tem se zgodi tudi kakšna napaka. Sobotna me je stala kar nekaj časa. Borila sem se naprej. Ni se izšlo tako, kot sem si želela. Z rezultatom seveda ne morem biti zadovoljna, sem pa lahko s pristopom,« je kratko in jedrnato opisala Ilka Štuhec, svetovna smukaška prvakinja z zadnjih dveh velikih tekmovanjih v Sankt Moritzu in Areju. Druga Slovenka Maruša Ferk je zasedla 22. mesto, po nastopu pa tarnala nad neugodnim vetrom med nastopom.

Nova svetovna prvakinja je zasluženo postala lanska zmagovalka smukaškega in superveleslalomskega svetovnega pokala. Corinne Suter je bila odlična že na superveleslalomu, kjer je zaostala le za rojakinjo Laro Gut - Behrami. Tokrat je na najpomembnejši tekmi sezone prehitela vse tekmice in nadgradila smukaški dosežek izpred dveh let, ko je zaostala le za Ilko Štuhec. »Superveleslalomski uspeh mi je dal krila. Naredila sem vse, kar sem si zamislila, da sem v spodnji del prenesla dovolj hitrosti. Izkazalo se je, da je bilo to ključno. Osvojila sem že kolajne na svetovnih prvenstvih, a da je občutek po zlati tako poseben, si nisem mislila,« se je največjega uspeha v karieri veselila Corinne Suter, ki je na drugem svetovnem prvenstvu zapored osvojila kolajni v obeh hitrih disciplinah.

Druge kolajno v Cortini se je veselila tudi Lara Gut - Behrami, ki je v srednjem delu zapeljala iz idealne smeri, sicer bi lahko postala dvakratna svetovna prvakinja. Z drugim mestom je navdušila, ne pa presenetila Kira Weidle. Nemka zadnja leta sodi v ožji smukaški vrh, nemška reprezentanca pa je na prizorišče 46. svetovnega prvenstva prišla odlično pripravljena, kar je s senzacionalnim drugim mestom na superveleslalomu dokazal Romed Baumann. Tragična junakinja druge končne preizkušnje v hitrih disciplinah je Ester Ledecka. Čehinja je osvojila drugo četrto mesto, do kolajne pa jo je ločilo sedem stotink.