»Sprint je zame šel mimo,« je Jakov Fak razočarano ugotovil po prvi posamični preizkušnji svetovnega prvenstva na Pokljuki. Udarni adut domače reprezentance bo vrhunsko uvrstitev znova izzival prihodnji teden, saj si je na desetkilometrski razdalji z dvema neposrečenima streloma poslabšal izhodišče za nedeljsko zasledovalno predstavo.

Dovžanu so se tresle noge

Krepko pod ledišče so se spustile temperature na Rudnem polju, ko se je več kot sto biatloncev ob rahlem sneženju pripravljalo na sprintersko tekmo. Na tehnično zahtevni in hitri progi se je najbolje znašel švedski tekmovalec Martin Ponsiluoma, ki je z odličnim ritmom v smučini in natančnim streljanjem v velikem slogu premagal konkurenco: »Neverjetno! Komaj se zavedam, da sem zmagal. Šele sedaj spoznavam, kaj pomeni postati svetovni prvak.« Pogoreli so Norvežani, ki so v letošnji sezoni dobili vseh šest sprintov za svetovni pokal, tokrat pa se niso uvrstili niti na stopničke. Vodilni favorit Johannes Thingnes Boe je bil z dvema kazenskima streloma šele peti.

V slovenski reprezentanci je spodbudna predstava uspela Mihi Dovžanu, ki je zasedel 25. mesto. Pokljuka je zanj kot domača dnevna soba, saj prihaja iz bližnjega kraja Gorje. Na prvenstvu brez gledalcev ima privilegij, da ga delavci ob progi z glasnim navijanjem neprestano spodbujajo. »Zelo sem vesel, da sem naposled pokril vseh deset tarč. Tudi na zadnjem treningu mi je uspel brezhiben strelski nastop, ki sem ga želel prenesti na tekmo,« je povedal Miha Dovžan. Pohvalil je organizatorje za izvrstno pripravljeno progo, ki je dovoljevala enake razmere za vse tekmovalce ne glede na startno številko: »Slovenci poznamo pokljuško progo malo bolje kot konkurenca, a to ne igra odločilne vloge. Žal mi je, ker ni navijačev, ki bi popestrili vzdušje. Verjamem, da so navijali za nas od daleč.« Kakšen cilj ima za nedeljsko zasledovanje? »Želim napredovati in izboljšati rezultat. Običajno potrebujem nekaj tekem, da ujamem tekmovalni ritem, tokrat pa mi je uspelo že na uvodni sprinterski preizkušnji. V streljanju stoje so se mi tresle noge, a se to ni poznalo.«

Fak je spreminjal frekvenco

Jakovu Faku se je sprint podiral tako na progi kot na strelišču. Ko je v ležečem in stoječem položaju zgrešil drugi poskus, so sanje o odmevnem dosežku nemudoma splavale po vodi. Pred tekmo je imel pomisleke, da ga bo preveč zeblo v prste: »Ker s tem nisem imel nobenih težav, sem še toliko bolj jezen za zapravljeno priložnost. V teku sem želel biti hitrejši, spreminjal sem frekvenco, da bi povečeval hitrost, a ni šlo. Tokrat sem bil precej slabši kot v sredo z mešanimi štafetami. V tem trenutku takoj po tekmi težko ocenim, zakaj se ni izšlo v mojo prid. Dal sem vse od sebe, vendar sem bil prepočasen.«

Faku v zadnjem času na velikih tekmovanjih nikakor ne stečejo smuči v sprintu. Daleč je že leto 2013, ko se je na Češkem s tretjim mestom doslej edinkrat povzpel na zmagovalni oder v tej disciplini. »Upam, da bom imel po slabšem začetku boljši konec prvenstva. Če bi mi na uvodu uspela dobra predstava, bi mi bilo lažje, vendar k sreči bomo naslednji teden znova vsi začeli z izhodišča,« je povedal Jakov Fak. Na zasledovalno tekmo sta se uvrstila tudi Rok Tršan, ki je bil v sprintu po zadetih vseh tarčah 51., Klemen Bauer pa ni imel dovolj moči, da bi se uvrstil višje od 54. mesta.