V četrtek je bilo opravljenih 5151 PCR-testov in z njimi odkritih 850 okužb oziroma 16,5 odstotka testiranih. Poleg tega je bilo opravljenih še 18498 hitrih testov, potrjenih pa je bilo 205 okuženih oziroma 1,1 odstotka testiranih. Skupno so potrdili 1055 okužb, umrlo je 15 bolnikov.

Še naprej popušča tudi pritisk na bolnišnice. V četrtek je bolnišnično oskrbo potrebovalo 789 bolnikov s covidom-19, kar je 39 manj kot dan prej. V četrtek so v enotah intenzivne terapije skrbeli za 154 oz. tri manj v primerjavi s sredo. V domačo oskrbo so odpustili 71 oseb. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi okoli 13.500 aktivni primerov okužb z novim koronavirusom.

Največ okužb so odkrili v Celju (26), Domžalah (21), Kamniku (28), Kopru (47), Novem mestu (25), Ljubljani (132) in Mariboru (44).

Od jutri dalje potrjevanje pozitivnih hitrih testov s PCR-testi

Kot je na novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, se epidemiološka situacija umirja, a istočasno je opozorila, da umirjanje še ne pomeni, da smo iz najhujšega. Število okuženih in obolelih je namreč še vedno visoko, sploh če se primerjamo z drugimi državami. »Istočasno vemo, da večjo nevarnost predstavljajo novi sevi virusov, o katerih še vedno vemo zelo malo. Vsi smo zadovoljni, da smo prišli v fazo, ko so določena sproščanja možna, še naprej pa moramo upoštevati zdravstvene ukrepe. Samo tako bomo zagotovili, da se bo krivulja okuženosti in pojavnosti virusa spuščala,« je dejala Magajnova.

Ob sproščanju ukrepov je predstavila pogoje, kdaj je po novem potrebno testiranje. To enkrat tedensko ostaja obvezno za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju, s spremembo odlokov pa bo po novem tedensko obvezno testiranje tudi za izvajalce na področju trgovine in storitev. »To ne pomeni, da se vsa testiranja opravijo v ponedeljek ali torek, temveč je to dovoljeno preko celotnega tedna, da se izvajalci lahko primerno organizirajo. Samoorganizacija je sicer v popolni pristojnost izvajalca in dogovora z ravnatelji zavodov,« je poudarila Magajnova.

Od jutri dalje se bo sicer glede na spremenjeno situacijo v populaciji in pogovoru z epidemiološko stroko vse hitre pozitivne teste potrjevalo s PCR-testi. »V primeru pozitivnega hitrega testa bo uporabnik dobil sms sporočilo, v katerem bo navodilo, kako ravnati naprej. Praviloma ga bo izvajalec testiranja kontaktiral za odvzem še enega brisa. Lahko pa bo tak uporabnik šel do svojega zdravnika, kjer bo napoten za odvzem brisa za PCR-testiranje. Pomembno je, da v tem času oseba ostane v samoizolaciji,« je poudarila sekretarka na ministrstvu za zdravje.

Eno od novosti predstavlja tudi podatek o tem, komu se ne bo potrebno testirati. »To velja za osebe, ki so se že cepile. Prav tako ni potrebno testiranje, če je oseba v zadnjih šestih mesecih že prebolela covid-19. To lahko dokaže s pozitivnim PCR testom ali hitrim antigenskim testom starim med 21 dni in največ šest mesecev. Tisti, ki so virus preboleli in testa nimajo, pa lahko to dokažejo tudi s potrdilom zdravnika, ki je diagnozo postavil na podlagi klinične slike in epidemiološke povezave,« je dejala Magajnova.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za javno upravo Boštjan Koritnik, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne in Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze na avstrijskem Koroškem.