Janševa ministrska ekipa je na današnji seji Boža Predaliča razrešila z mesta generalnega sekretarja vlade in ga imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve. Na tem položaju je nasledil Antona Olaja, ki je konec januarja postal generalni direktor policije.

Preselitev Predaliča v ekipo ministra Aleša Hojsa – mesto državnega sekretarja v tem resorju zaseda še Franc Kangler –, je presenetila tudi nekatere naše sogovornike iz koalicijskih vrst. Predalič je bil namreč generalni sekretar vlade in torej desna roka premierja Janše v vseh dosedanjih vladah SDS. Zato ni osamljeno razmišljanje, da je mogoče tokratno premierjevo odločitev razumeti v luči rekonstrukcije vlade, do katere naj bi prišlo, če koalicija KUL s konstruktivno nezaupnico ne bo uspela. Po teh razmišljanjih bi namreč lahko odhod iz vlade doletel tudi notranjega ministra Hojsa, ki je sicer septembra raztrgal svojo odstopno izjavo, kot njegovega možnega naslednika pa se je že tedaj omenjalo prav Predaliča.

Za vršilko dolžnosti generalne sekretarke vlade je ministrska ekipa danes imenovala dosedanjo Predaličevo namestnico Janjo Garvas Hočevar.