V Levici so danes opozorili, da je minister za delo Janez Cigler Kralj »pozabil« uskladiti dvig minimalne urne postavke za študentsko delo z letošnjim zvišanjem minimalne plače. Ker bi se morala na ta način minimalna urna postavka študentskega dela povečati s 4,56 na 4,97 evra neto oziroma na 5,89 evra bruto, je, kot pravijo, oškodoval vse študente, ki so delo od 20. januarja opravljali za nižje plače, kot so zakonsko določene.

»Študenti so prekarna delovna sila, ki spada med najbolj prizadete zaradi koronakrize. Zadnje, kar potrebujejo, je to, da je še tisto delo, ki ga lahko dobijo, dodatno podplačano zaradi neupoštevanja zakonov in malomarnosti,« je danes povedal poslanec Levice Miha Kordiš.

Uskladitev urne postavke določa spremenjeni Zujf

Levica zahteva, da minister za delo Janez Cigler Kralj v roku 24 ur določi nov znesek minimalne bruto postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del v višini vsaj 5,89 evrov bruto, potem pa zaradi »oškodovanja delavcev študentov in nezakonitega ravnanja« nemudoma odstopi s položaja ministra za delo.

V Levici pojasnjujejo, da so leta 2019 s spremembo zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) s 1. januarjem 2020 študentsko urno postavko zvišala s 4,89 na 5,4 evrabruto oziroma iz 4,13 na 4,56 evrov neto. Ob tem pa je zakon določil tudi, da mora minister za delo minimalno bruto urno postavka za opravljanje začasnega in občasnega dela študentov ob spremembi minimalne plače uskladiti z rastjo minimalne plače in določiti nov znesek minimalne bruto urne postavke za delavce študente.

Da naj izpolni svojo zakonsko dolžnost, so ministra pozvali tudi Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Ob tem so ministrstvo zaprosili tudi za informacijo o tem, koliko dijakov in študentov bo zaradi zamika uskladitve minimalne bruto urne postavke finančno oškodovanih. Opozorili so namreč, da se dvig minimalne plače nanaša na delo, opravljeno po 1. januarju letos, medtem ko še ni znano, od kdaj naprej bo začela veljati nova, višja minimalna bruto urna postavka za opravljeno študentsko delo.

Ministrstvo: Nova urna postavka bo objavljena še v tem tednu

Na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da so o takoj ob objavi zneska minimalne plače za leto 2021 pričeli s predpisanim postopkom določitve najnižjega zneska urne postavke, za katero pričakujemo, da bo še ta teden objavljen v Uradnem listu RS. Minimalna urna postavka bo tako kot zahteva Levica določena v višini 5,89 EUR bruto.

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da do morebitnega zamika in oškodovanja delavcev študentov ni prišlo, saj so bili vsi postopki izvedeni v okviru zakona in v najkrajšem možnem času.

Naj spomnimo, da so poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB v DZ pred tremi tedni že vložili interpelacijo zoper ministra Ciglerja Kralja. Očitajo mu neodgovorno delo v času epidemije na področjih domov za starejše, delovnih mest in socialnega dialoga, pa tudi pri dodelitvi sredstev na razpisu ministrstva Zavodu Iskreni.