Potem ko so četverico, ki je ukradla 117 avtov in jih razstavila na dele, decembra predlani v angleškem Birminghamu obsodili na skupno 23 let zapora, so jih zdaj kaznovali še denarno. Osemindvajsetletni Mohammed Nadeem, 42-letni Nadeem Arshad in 30-letni Amaan Zameer morajo plačati 1,1 milijona britanskih funtov (dobra 1,2 milijona evrov), ki so jih pridobili z nezakonitimi posli.

Oddelek za gospodarsko kriminaliteto policije v West Midlandsu je namreč skrbno preveril njihove finančne transakcije in ocenil vrednost ukradenih avtov. Kakšno plačilo čaka četrtega člana tolpe, 32-letnega Zahirja Hussaina, bo sodišče še odločilo. »Šlo je za tatvine na veliko, kot jih tu še nismo doživeli. Storilci so res že v zaporu, jasno pa je treba dati vedeti, da se kriminal ne izplača in da morajo povrniti nezakonito pridobljeno premoženjsko korist. Prek sodišča jim bomo odvzeli denar in premoženje,« je povedala policijska inšpektorica Hannah Whitehouse.

Tolpa je na dražbah kupovala poškodovana vozila in jih nato popravljala s pomočjo delov ukradenih avtomobilov. Do teh so prišli z vlomi, večkrat tudi z nasilnimi tatvinami. Razstavili so jih v delavnici, popravljene avte pa nato prodajali naprej prek spleta ter na veliko služili. Tako je eden od nič hudega slutečih kupcev plačal več kot 10.000 funtov za VW golf, ki je bil opremljen z zračnimi blazinami, ki se v prometni nesreči sploh ne bi sprožile.

Sledil svojemu avtu

Skupino so ujeli, ko je leta 2017 lastnik sledil svojemu ukradenemu 70.000 funtov vrednemu mercedesu SL400 do neke garaže v Birminghamu. Tam so jeklenega konjička nato našli tudi policisti. Nameščene je imel ponarejene registrske tablice, oborožen pa je bil z zalogo rezervnih delov s kar 21 ukradenih vozil. Preiskava jih je nato vodila do še ene delavnice v bližini, kjer so naleteli na 24 razstavljenih avtomobilov. In potem do še ene, ko so sledili nekemu drugemu ukradenemu BMW.

Nadeem, Hussain in Zameer so kazniva dejanja priznali. Arshad je dobil sedem let zapora, Nadeem leto manj, Zameer je bil obsojen na pet let in tri mesece, Hussain pa na štiri leta in pol. mfr