»Iskreno žal mi je za to, kar sem storil,« se je na predobravnavnem naroku ljubljanskega sodišča pokesal Asmir Ademi in priznal, da je 22. oktobra lani na Novih Fužinah s prijateljem Matejem Pečarjem poskušal zažgati gostinski lokal Sombrero bar. Ademi je bil jezen na svojo sestro, ker je prekinila razmerje z njegovim najboljšim prijateljem. Zelo se je napil, nato pa sta s Pečarjem vzela pravico v svoje roke.

Na poti do lokala sta se ustavila na bencinski črpalki, kjer ju je kamera posnela med natakanjem goriva v stekleničko, naslednji postanek je bil gostinski lokal, v katerem je nekoč delala sestra (ki ni bila lastnica lokala ali bila kako drugače povezana z lastnikom). Ademi je z bencinom polil zadnja vrata lokala, njegov pajdaš je z vžigalnikom zanetil ogenj. Imela sta srečo, da se požar ni razširil in je ostalo nekje pri treh tisoč evrih škode. »Opravičil sem se lastniku in se ponudil, da mu povrnem denar za škodo, a tega ni želel,« je Ademi pojasnil sodniku Bernardu Tajnšku. Ta je krivdo sprejel in ga obsodil na leto in tri mesece zapora, v kar se vključi čas pripora. Ker Pečarja na predobravnavnem naroku ni bilo, se bo ta za očitano mu dejanje zagovarjal čez dva tedna.

Poleg priznanja so na Ademijevo krivdo kazali tudi drugi dokazi v sodnem spisu, denimo fotografije s kraja kaznivega dejanja, posnetki z bencinskega servisa, pa tudi njegova komunikacija po telefonu, ki je izdala razlog za poskus požiga. Tudi zaradi težkega družinskega stanja je Ademi prosil za milejšo kazen, tožilkin predlog se mu je zdel malo prehud, saj bi namesto zapora raje opravljal družbeno koristno delo. V zadnjih nekaj letih je namreč že dvakrat dobil priložnost za takšno alternativno prestajanje kazni. Po navedbah zagovornice k njegovemu delu ni bilo pripomb, mora pa oddelati še dve tretjini kazni, saj z odhodom v pripor tega ni mogel več početi.

Milejša kazen ni mogoča

Sodnik je sočustvoval z njim, a ker je bil 34-letnik v preteklosti že večkrat kaznovan zaradi cele palete kaznivih dejanj (rop, povzročitev hude telesne poškodbe, nasilništvo, izsiljevanje, maščevanje uradni osebi, preprodaja drog), njegove prošnje ni mogel uslišati. »Verjamem, da vam je žal, a to je sedaj malo pozno,« mu je sodnik položil na srce. »Upošteval sem vse olajševalne okoliščine in to se mi zdi povsem primerna kazen. Milejša tudi zaradi predkaznovanosti nikakor ne bi prišla v poštev,« je obrazložil odločitev za leto in tri mesece zapora. »Odločili ste se pravico vzeti v svoje roke in zaradi sestre požgati lokal,« je še pojasnil sodnik.

Sledil je tudi tožilkini zahtevi in obsojenemu podaljšal pripor. »Sami ste rekli, da ste prava katastrofa, ko pijete. S čimer se strinjamo,« je pojasnil svojo odločitev. Ko je skušal požgati lokal, je bil namreč zelo pijan. Sodnik je tako ocenil, da je ponovitvena nevarnost, če bi ga do začetka prestajanja kazni izpustil na prostost, konkretna. Ademi je sicer dal vedeti, da bi rad začel predčasno prestajati kazen.