Z dvigom slovenske zastave ob Blejskem jezeru in ob spremljavi Zdravljice so pokljuški organizatorji odprli 52. svetovno prvenstvo v biatlonu. Dvajsetminutno uverturo so posneli na prazničen ponedeljkov večer in jo sinoči poslali v svet. Slovesno odprtje je potekalo v skromnem slogu in brez množice obiskovalcev, ki bi se v prijaznejšem času brez ukrepov zgrnili ob jezero. »Čas je za Pokljuko. Slovenija je pripravljena na vaš obisk, ki naj bo varen in prijeten,« je tekmovalcem iz 38 držav zaželel predsednik smučarske zveze Enzo Smrekar.

Nočitve na Bledu in Pokljuki

»Prizorišče je pripravljeno. Čeprav je zapadlo nekaj novega snega, ne dvomim, da bodo proge primerno urejene za prvo tekmo mešanih štafet,« je pred današnjo premiero na Rudnem polju dejal prvi operativec slovenskega biatlona Janez Ožbolt. Potrdil je, da je v Slovenijo prispela velika večina od 337 prijavljenih tekmovalcev. Nastanjeni so predvsem na Bledu, preostale nočitve za okoli desetino gostov so oddali na Pokljuki. »Vse nastanitve so usklajene z organizatorjem in mednarodno zvezo. Sodelujoči na prvenstvu bivajo v mehurčku in se ne srečujejo z drugimi osebami, ki so zunaj prvenstva. Če je treba, imajo udeleženci tekmovanja urejen prevoz z Bleda na Pokljuko,« pravi Ožbolt, ki ga med prvenstvom čakajo obveznosti na številnih področjih.

Ko bodo na sporedu tekme, bo na progi sodeloval s trenerji po radijski zvezi. Pomagal bo servisni službi in medijskem središču, prav tako pa s sodelavci skrbi za logistično urejenost največjega zimskega športnega dogodka pri nas. Zadnji dnevi pred začetkom šampionata so bili stresni in polni dela: »Postavili smo vse spremljevalne objekte, kot so šotori, ograje in zabojniki za televizijske ekipe. Prizorišče je bilo še pred dnevi podobno gradbišču, a je naša reprezentanca kljub temu lahko nemoteno trenirala. Zdaj so na vrsti le še kozmetični popravki in tekmovanje se lahko začne.«

Redna testiranja za udeležence

Največji izziv za organizatorje je bila vzpostavitev varnega covid sistema, ki mora neprestano delovati. »Za udeležence je bilo treba na prizorišču pripraviti vrsto novih poti, saj se različne skupine udeležencev ne smejo mešati med seboj. Pokljuka je za tako veliko skupino ljudi relativno majhna, zato smo postavili tudi mostove za lažje prehode. Pri pripravi tekmovališča nam je največ preglavic povzročal sneg. Ogromno kubikov snega smo morali odvoziti, da je proga v brezhibnem stanju,« je razložil nekdanji olimpijec in večkratni slovenski prvak v biatlonu Janez Ožbolt.

Organizatorji bodo po protokolu vse udeležence prvenstva redno testirali na tri ali štiri dni. Testiranje z zanesljivimi PCR-testi že poteka v blejski festivalni dvorani, rezultati iz laboratorija pa so doslej pokazali negativne izvide pri vseh, ki so oddali bris. V slovenski reprezentanci je okužba v letošnji zimi obšla le prvega zvezdnika Jakova Faka in Polono Klemenčič, na katera v domačem taboru še posebej pazijo, saj si nihče ne želi, da bi se jima kaj zalomilo v času prvenstva.

»Biatlon je zelo nepredvidljiv«

Po današnjem tekmovalnem uvodu z mešanimi štafetami sledijo posamične preizkušnje, na katerih bo Slovenija predvsem s pomočjo Jakova Faka naskakovala odličje. Kakšne možnosti ima domača vrsta? »Biatlon je zelo nepredvidljiv. Lahko se vsi koščki sestavijo v celoto ali pa se podrejo ob najmanjšem spodrsljaju. Težko je napovedovati, v katerih disciplinah imamo največ možnosti za podvig. Morda je to na dvajsetkilometrski tekmi z odličnim strelskim nastopom in dobrim tekom. Tudi v moški štafeti ne bomo brez možnosti, lahko se zgodi kakšno presenečenje v sprintu. Veliko bo odvisno od dnevne forme tekmovalcev, priprave smuči, tekaškega nastopa, strelske natančnosti…« je sklenil vodja panoge Ožbolt.