Kaja Juvan (104. na svetu) je imela v uvodnem krogu prvega letošnjega teniškega turnirja največje četverice precej sreče. Najboljša britanska igralka Johanna Konta (15.), nekdanja polfinalistka odprtega prvenstva Avstralije (Australian Open), je namreč v drugem nizu pri zaostanku z 0:2 dvoboj predala. Prvi niz je dobila Johanna Konta s 6:4, potem ko je dvakrat odvzela začetni udarec slovenski igralki. Kaji Juvan se je odprl žreb v nadaljevanju posamičnih dvobojev, saj se bo jutri pomerila s kvalifikantko Mayar Sherif. Egipčanka, 136. na svetovni lestvici, je bila včeraj s 7:5, 7:5 boljša od Francozinje Chloe Paquet (186.) in dosegla sploh prvo žensko egipčansko zmago na turnirjih največje četverice.

Maščevanje Robija Cokana

Slovenska igralka je v Avstraliji prvič na glavnem turnirju nastopila lani, ko je v 1. krogu priznala premoč Ukrajinki Dajani Jastremski. Medtem ko se je na vseh preostalih treh turnirjih že prebila v drugi krog, ji je podvig uspel tudi v Melbournu. Ljubljančanka bo imela lepo priložnost, da prvič v karieri na turnirju največje četverice napreduje v tretji krog. Omenimo še včerajšnjo zmago Alison Van Uytvanck. Belgijka, ki jo po novem trenira dolgoletni trener Kaje Juvan Robi Cokan, je premagala Claro Burel. Francozinjo, ki je bila lani na Rolandu Garrosu v Parizu boljša od Kaje Juvan, tako da se je Cokan vsaj malce maščeval za poraz svoje nekdanje varovanke.

Drugi dan dvobojev v Melbourne Parku je bilo veliko pozornosti namenjeno drugemu igralcu sveta Rafaelu Nadalu. Španec se zadnja dva tedna ubada s poškodbo hrbta. V uvodnem krogu je imel na drugi strani mreže neugodnega tekmeca Laszla Đereja. Nadal je Srbu odčital pravo teniško lekcijo, v popoldanski vročini pa je uprizoril atomski tenis. »Potreboval sem zmago v treh nizih. Ali bo hrbet zdržal napore, bomo videli. Vsak dan je nova zgodba, vsak dan se za zdaj počutim bolje,« odgovarja Rafael Nadal, ki naskakuje 21. zmago na turnirjih največje četverice, s katero bi sam postal najuspešnejši igralec vseh časov.

Azarenkova po porazu kritična

Po letu dni se je na teniška igrišča vrnila prva igralka sveta Asleigh Barty. Avstralka je v koronakrizi doživljala težke trenutke in niti na misel ji ni prišlo, da bi zapustila svojo državo. Asleigh Barty je pokazala odlično igro, v vsega 44 minutah pa je Črnogorki Danki Kovinić zavezala dve kravati. Precej bolj se je namučila lanska zmagovalka Sofia Kenin. Američanka je imela proti domači povabljenki Maddison Inglis precej dela, da je napredovala med najboljših 64 igralk. V ženski konkurenci je včeraj presenetljivo izpadla Viktoria Azarenka. Belorusinja je imela težave z dihanjem, po porazu proti Jessici Pegula pa ni skoparila z negativnimi mislimi. »Sem izkušena igralka, sem mama in sem zmagovalka največjih turnirjev. Toda izkušenj, kako se pripraviti na igranje na največjem turnirju po dvotedenski karanteni, nimam. Vse skupaj je velik riziko,« je med drugim povedala nekdanja prva igralka sveta. Ob koncu se je vendarle malce pomirila: »Nazadnje se je treba soočiti s porazom, dvigniti glavo in iti naprej.«

Odlično pripravljenost so v prvem krogu OP Avstralije pokazali igralci, od katerih se v prihodnosti pričakuje osvajanja največjih turnirjev. Rusa Daniil Medvedjev in Andrej Rubljev sta skupaj oddala le 18 iger ter zanesljivo napredovala. V večernem dvoboju pa je navdušil Grk Stefanos Cicipas, ki je povsem nadigral vselej neugodnega Francoza Gillsa Simona in mu v areni Rod Laver prepustil le štiri igre. Omenimo še presenetljiv razplet balkanskega dvoboja v ženski konkurenci, v katerem je Srbkinja Olga Danilović (183.), hči nekdanjega vrhunskega košarkarja Predraga Danilovića, premagala precej višje postavljeno Hrvatico Petro Martić (19.).