Uvoz je lani v primerjavi s predhodnim letom upadel za 7,1 odstotka. Padca izvoza in uvoza sta bila lani največja po finančni krizi leta 2009, ko sta se zmanjšala za 18,4 oz. 17,5 odstotka.

Nemški izvoz decembra ni dosegel pričakovanj analitikov, ki so napovedovali 0,6-odstotno rast. Uvoz v največje gospodarstvo območja evra pa je zadnji mesec v letu upadel za 0,1 odstotka, potem ko se je novembra okrepil za 5,4 odstotka. Nemški zunanjetrgovinski presežek je decembra narasel na 16,1 milijarde evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kljub pandemiji je Nemčija lani izvoz na Kitajsko povečala za 11,6 odstotka, v ZDA pa za 8,4 odstotka. Izvoz v Veliko Britanijo je medtem upadel za 3,3 odstotka, medtem ko je bil uvoz iz Velike Britanije, ki je zapustila EU, manjši za 11,4 odstotka.

Nemčija je zaradi pandemije lani beležila največji padec bruto domačega proizvoda v povojni zgodovini, saj je upadel za pet odstotkov.

Nemška vlada je sicer prejšnji mesec poslabšala napoved letošnje gospodarske rasti, ki naj bi dosegla tri odstotke, kar je 1,4 odstotne točke manj od jesenske napovedi. Največje gospodarstvo območja evra predkriznih ravni ne bo doseglo vsaj do sredine leta 2022.