Prvi tekmovalni dan svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo se je spremenil v prvega prostega. Velike količine novozapadlega snega so preprečile izvedbo prve končne odločitve, alpske kombinacije za ženske. Ob 11. uri naj bi se na progo podala branilka naslova Švicarka Wendy Holdener, a je zjutraj prejela obvestilo, da ji ni treba na start. Slabe vremenske napovedi bodo povzročale vse več preglavic organizatorjem, ki bodo morali v naslednjih 13 dneh pod streho spraviti prav toliko končnih odločitev. Najverjetneje je, da bo ženska alpska kombinacija prestavljena na ponedeljek, 15. februarja.

Ohladitev čez dva dneva

V kraju sta ostali tudi obe Slovenki, ki sta bili prijavljeni za tekmo, Meta Hrovat in Maruša Ferk. Ilka Štuhec je namreč nastop zaradi poškodbe gležnja odpovedala. V kakšni formi se je Mariborčanka po težavah v zadnjih tednih odpravila na prizorišče, bo bržčas pokazal že današnji superveleslalom. Če bo na njem Štajerka sploh startala, saj naj bi bila proga zaradi toplega vremena zelo mehka.

Tiskovna predstavnica Špela Pretnar s prizorišča sporoča, da je v zadnjih dveh dneh zapadlo okrog pol metra snega, težave pa povzročajo visoke temperature, zaradi katerih bodo organizatorji težko pripravili trdo progo. V naslednjih dveh dneh naj bi se ohladilo, zato naj bi bila organizacija tekem lažja. Obilno sneženje na prizorišču povzroča tudi nevarnost plazov, zato je včeraj odpadel ogled moške proge. »V kraju je režim zelo strog, saj policija na vsakem koraku opozarja, da je treba pravilno nositi zaščitne maske. Povsem drugače je v lokalih, ki so nabito polni, obiskovalci pa v njih ne nosijo mask,« sporoča zmagovalka šestih tekem svetovnega pokala.

Danes oba superveleslaloma

Spomnimo, da je sobotni superveleslalom v Garmisch-Partenkirchu, generalko pred svetovnim prvenstvom, dobil Vincent Kriecmayr, kar je bila druga zaporedna zmaga Avstrijca v tej disciplini. Za dvojno avstrijsko zmago je poskrbel Matthias Mayer, tretji pa je bil Švicar Marco Odermatt. Od Slovencev sta točke svetovnega pokala osvojila Miha Hrobat (25. mesto) in Boštjan Kline (28. mesto). Omenimo še, da je preizkušnja terjala nov davek poškodb, saj je grdo padel Josef Ferstl. Nemec si je pri padcu v zaščitne mreže poškodoval kolk in gleženj ter predčasno končal sezono.

Danes naj bi bili v Cortini d'Ampezzo dve končni preizkušnji, in sicer v obeh superveleslalomih. Izrazita favorita sta Švicarka Lara Gut - Behrami, ki je dobila zadnje štiri superveleslalomske preizkušnje, in Vincent Kriechmayr. Slovenski alpski smučarji nimajo razloga za optimizem, saj tako v moški kot ženski konkurenci nihče v skupnem seštevku svetovnega pokala ni uvrščen med najboljših 25 tekmovalcev v superveleslalomu, ki bodo marca tekmovali na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju. Med nastopajočimi bo tudi Štefan Hadalin, ki bo jutri na alpski kombinaciji branil srebro z zadnjega prvenstva, zato bo današnji superveleslalom vzel kot trening za sredino preizkušnjo.