Profesionalni ligi ameriškega nogometa NFL je kljub izbruhu novega koronavirusa v nekaterih ekipah in več prestavljenih tekmah uspelo izpeljati neokrnjen redni del sezone in končnico. Ponekod so si tekme na stadionih ogledali celo navijači. Seveda v omejenem številu. Tako je bilo tudi v finalu, ki si ga je v živo na domačem stadionu floridske ekipe Tampa Bay Buccaneers ogledalo 25.000 gledalcev. Družbo jim je delalo približno 30.000 kartonskih izrezov »virtualnih gledalcev«. Za ta privilegij je bilo treba odšteti sto dolarjev, zbrani denar pa gre v dobrodelne namene.

Zaradi novega koronavirusa in preventivnih ukrepov je bilo v pripravah na največji letni športni dogodek v ZDA precej manj medijskega in drugega vrveža kot v prejšnjih letih. Velik udarec za tradicijo je bila tudi odsotnost velikih zabav ob finalu, na katerih Američani družno spremljajo tekmo. Kljub temu se je na papirju napovedoval nepozaben spektakel. Prvikrat sta se v finalu pomerila najuspešnejša napada lige. Za dodatno privlačnost je poskrbel še generacijski vidik obeh glavnih zvezdnikov ekip. Podajalec prvakov iz Kansas Cityja Patrick Mahomes velja za prihodnost lige, a je hkrati že povsem uveljavljen igralec. Ker se mu je v Super Bowl uspelo vrniti, dvomov o njegovi odličnosti ni.

Brady na poti v finale odpravil Breesa in Rodgersa

Na drugi strani mu je stal najboljši igralec ameriškega nogometa vseh časov – metuzalem Tom Brady, ki pri 43 letih kljubuje nasprotnikovim obrambam in zobu časa. Brady je svoj prvi finale osvojil leta 2002. Otroci, ki so se rodili tistega leta, so na zadnjih ameriških predsedniških volitvah že oddali svoj glas. Od tedaj jih je osvojil še pet in s tem postal tudi najtrofejnejši igralec ameriškega nogometa v zgodovini. Vse dosedanje naslove je osvojil z ekipo New England Patriots in legendarnim trenerjem Billom Belichickom. To, da se je v finale že v prvi sezoni po selitvi prebil še z ekipo Tampe, ki je v končnici zadnjič igrala daljnega leta 2007, priča še toliko več o Bradyjevi veličini. Zanemariti pa ne gre niti, da je na poti do finala v končnici premagal še izjemna podajalca Drewa Breesa (New Orleans Saints) in Aarona Rodgersa (Green Bay Packers). Trener Belichick in Patriots so medtem ostali pred vrati končnice. Ker sta Mahomes in Brady v letošnjem finalu imela tudi zvezdniško pomoč na številnih drugih položajih, so bila pričakovanja pred tekmo izredno velika. Nekaj skrbi pa je povzročala načeta napadalna linija Kansas Cityja.

Prestižni glasbeni nastop ob polčasu je tokrat izvedel Kanadčan Abel Makkonen Tesfaye, znan kot The Weeknd. Oder so mu postavili na eni od tribun za golom, družbo pa sta mu delala pevski zbor in godalni orkester. Ker je bil večji del nastopa precej oddaljen od občinstva, je pel predvsem v kamero za gledalce doma. Nastop je pospremilo veliko ognjemeta in luči. Pojavila se je celo številna plesna skupina v kirurških maskah in s povitimi glavami. The Weekend se jim je za vrhunec pridružil na zelenici, a bo nastop v zgodovino šel kot eden bolj zadržanih.

Napake in prekrški Bradyju na stežaj odprli vrata končne cone

Kljub velikim pričakovanjem je srečanje minilo povsem po načrtih domačinov, medtem ko so aktualni prvaki naredili preveč napak v napadu in nato še v obrambi. Poleg Bradyja je pri Tampi blestel še en prebežnik iz New Englanda Rob Gronkowski, ki se je v tej sezoni na igrišče vrnil po letu pokoja. Premor se mu v finalu ni poznal, saj je že v prvem polčasu ujel dve podaji Bradyja v končno cono, medtem ko je Kansas City zmogel le dva strela za tri. Ko je v izdihljajih prvega polčasa podajo v končni coni ujel še drugi povratnik iz pokoja, Antonio Brown, ki je predlanskim prav tako kratek čas nosil dres moštva Patriots, je že postajalo jasno, da obljubljenega spektakla ne bo. Izid po polčasu je bil 21:6 za Tampo. Do konca tretje četrtine je po teku Tampinega tekača Leonarda Fournetta v končno in strelu za tri na obeh straneh razlika znašala že 31:9. Rezultat je ostal nespremenjen do konca.

Metuzalem Brady je po odlični ekipni predstavi Tampe in ob pomoči dveh upokojenih nekdanjih soigralcev osvojil že sedmi pokal Vincea Lombardija ter zasluženo še rekordni peti naziv najkoristnejšega igralca finala. To je bila šele druga zmaga Tampe v finalu lige NFL. Mahomes pa si bo tekmo zapomnil predvsem po tem, kaj pomeni igrati z zdesetkano napadalno linijo, ki ga nikakor ni mogla ubraniti pred naleti obrambe.