Drugi igralec sveta Nadal zaradi težav s hrbtom ni nastopal za Španijo v pokalu ATP ta teden, ki je služil kot ogrevanje za OP Avstralije. Zadnjo tekmo je tako odigral na sklepnem turnirju ATP novembra v Londonu.

Pred devetimi dnevi je v Adelaide sicer odigral ekshibicijo proti Avstrijcu Dominicu Thiemu, kjer je prvič imel težave s hrbtom.

»Seveda nisem dobro. Res je, zadnjih 15 dni sem zelo trpel. Na začetku je bila mišica le malo utrujena, zdaj pa se počutim precej 'trše' kot običajno,« je dejal Nadal o svoji poškodbi na večer pred začetkom prvega grand slama leta.

Bo v torek nastopil?

Štiriintridesetletnik je treniral na igriščih Melbourne Parka in se skušal kljub težavam na vse načine pripraviti za OP Avstralije. Še naprej sicer vztraja, da poškodba »ni resna«, vendar pa ostaja neznanka, ali bo lahko v torek stopil na igrišče za dvoboj prvega kroga proti Srbu Laslu Đereju.

»Mišica je še vedno toga, zato je težko igrati na polno, ni svobode gibanja. Delamo vse, kar je v naši moči. Moj fizioterapevt je tukaj, zdravniki, vsi mi pomagajo na različne načine. Upam, da bom pripravljen, to je vse. Vem, da lahko včasih hitro pride do spremembe. A nastopa ne morem zagotoviti,« je dejal španski zvezdnik.

»Vse, kar zdaj še lahko storim, je, da ostanem pozitiven, delam na okrevanju. Nato lahko upam, da se bo položaj izboljšal. Bomo videli,« je sklenil Nadal.

Poškodba hrbta je tako ogrozila Špančev lov na 21. grand slam v karieri, s katerim bi prehitel Švicarja Rogerja Federerja, ki ima prav tako 20 naslovov za veliki slam. Federer v Melbournu ne bo nastopil, a je svojo vrnitev napovedal v Dohi naslednji mesec.