Že pred skoraj mesecem dni smo pisali, kako je po številnih potresih na območju Petrinje in v okolici nastalo več vdorov v zemlji. Najhuje je v vasi Mečenčani z nekaj več kot 200 prebivalci, kjer so jih najprej našteli kakšnih dvajset, nato trideset, število se je te dni ustavilo pri 88 luknjah. Nekatere so široke po dvajset metrov in globoke najmanj pet, številne se po navedbah geologov še širijo. Lokalne oblasti bodo zaradi tega uvedle posebna pravila, po neuradnih informacijah gre za prepoved gibanja v bližini lukenj, kar ponekod pomeni tudi prepoved obdelovanja njiv.

»To je grozno! Luknja pri luknji. V hišo sploh ne hodim več. Že tako me je bilo na smrt strah, zdaj pa je pred njenimi vrati še ogromna luknja,« se je za portal 24sata razhudila 78-letna vaščanka. »Niti blizu ne grem. Med potresom sem bila v sobi v prvem nadstropju. Kričala sem od strahu. Na srečo smo se lahko preselili v hišo sosedov, ki že leta živijo v ZDA,« je hvaležna.

Strah največji ponoči

Vrtače trenutno ogrožajo štiri, morda pet hiš. Te, ki jih najbolj ogrožajo, so prazne, kar pa ne velja za vse v vasi. Mnogi namreč svojih domov ne želijo zapustiti bodisi zaradi živine bodisi zaradi navezanosti nanje. Zanje so v bližini nastavili kontejnerje, da lahko v njih prespijo, če se jim nevarnost zvečer zdi prevelika. Noči so namreč še vedno najhujše in polne strahu.

Lokalne oblasti čakajo na analizo stanja geologov, ki so območje že obiskali. Na osnovi njihovih dognanj bodo izdelali nadaljnje načrte, a vaščani niso prav nič optimistični. Lukenj je iz dneva v dan več, pa tudi širijo se, sedaj jih je strah naslednjega dežja. Pomoči pa ni od nikoder.