Sandi Červek, slikar

Sandi Červek, nagrajen za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj, je umetnik, ki nenehno hodi po robu, a v svoji brezkompromisni drži ne zdrsne v dekorativnost, pretirano pripovednost ali družbeno angažiranost. Prav tako ne podlega trendom, čeprav jim budno sledi. Njegovi igrivi intermezzi nas na eni strani približajo glasnemu ritmu vsakdana, na drugi strani pa nam njegova monokromna črna in modra platna odkrivajo globine metafizičnih svetov, v katerih se v tišini srečujemo s sublimnim.

Tomi Janežič, gledališki režiser

Gledališki režiser Tomi Janežič prejme nagrado za celostno presežni gledališki stvaritvi še ni naslova (2018) in Sedem vprašanj o sreči (2020). V obeh uprizoritvah namreč gledalca v napor refleksije ne zvabi zgolj z veščim metarazgaljanjem odrskega mehanizma, temveč ga vanj potopi z edinstvenim gledališkim jezikom. Ta z natančnim posluhom za ritem in dovršeno atmosfero ter občutljivim zaupanjem v igralski kolektiv skupaj z občinstvom zgradi trajen, skupnostni uprizoritveni dogodek.

Blaž Budja, Rok Jereb, in Nina Majoranc, arhitekti

Arhitekturo Blaža Budje, Roka Jereba in Nine Majoranc zaznamujejo oblikovno, slogovno in materialno svojstveni projekti, med katerimi izstopata predvsem Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Term Čatež. Njihova dela povezuje prepoznavna vpetost v lokalno okolje, občutljivost do konteksta in materiala, še posebej pa občutljivost do uporabnika. Njihovi objekti spodbujajo povezovanje namesto ločevanja, aktivnost namesto pasivnosti in kolektivno pred individualnim.

Brane Senegačnik, pesnik

Brane Senegačnik prejme nagrado za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, ki predstavlja sam vrh njegovega literarnega opusa. Vanjo je ujel liriko, ki se izmika preprostim opredelitvam, saj na neponovljiv način upesnjuje videnja ali »uzrtja« lastne eksistence, lastne biti, izražena v mnogoterih estetskih podobah narave, bivanjskih položajev samote, minevanja, ljubezni, molka, spomina… Gre za vrhunski glas čiste lirske poezije, ki je hkrati modernistična, impresivna, izpovedna in bivanjska.

Lana Trotovšek, violinistka

Violinistka Lana Trotovšek je nagrajena za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih. Med njimi najbolj izstopa njen nastop na lanskem Festivalu Ljubljana, ko je ob spremljavi pianistke Marie Canyigueral v treh zaporednih večerih odigrala vse Beethovnove Sonate za violino in klavir. Partiturni zapis je izvedla premišljeno, s široko dinamično paleto in tehnično dovršenostjo, z avtentičnimi interpretacijami pa je našla pravšnje ravnovesje med liriko in dramatiko Beethovnove glasbe.

Matjaž Ivanišin, režiser in scenarist

Matjaž Ivanišin si je nagrado prislužil z režijo in scenarijem igranega celovečernega filma Oroslan (2019). Že uvodni prizori skupaj z videzom krajinskega slikarstva prikažejo družbene posebnosti podeželskega kraja. A v nadaljevanju gre avtorju bolj kot za etnografske razsežnosti za podvojen množinski portret – na eni strani iz različnih perspektiv sestavljen portret Oroslana, na drugi pa za avtoportrete vseh tistih, ki s svojimi spomini nanj portretirajo sebe.