Delež pozitivnih PCR-testov je znašal 14,8 odstotka, med hitrimi antigenskimi testi pa 2,4 odstotka. Povprečje odkritih okuženih v zadnjih 7 dnevih znaša 1076. Bolnišnično oskrbo potrebuje 988 bolnikov s covid-19. Vsa država je trenutno v rdeči fazi. Približujemo pa se tudi kriterijem za vstop v oranžno fazo. Tedensko povprečje odkritih okuženih mora pasti pod 1000.

Še vedno ni dovoljeno prehajanje med regijami. Je pa še naprej dovoljeno prehajanje med občinami regije prebivališča zaradi športnih aktivnosti. Še vedno ostaja v veljavi tudi omejitev zbiranja, omejitev gibanja v nočnem času pa tudi omejitev gibanja na občino prebivališča, razen za izjeme, ki jih določa odlok ministrstva za notranje zadeve.

Danes bo predvidoma sklicana dopisna seja, na kateri bodo sprejete sprostitve nekaterih gospodarskih dejavnosti. Popoldne bomo zato predvidoma organizirali še eno novinarsko konferenco, na kateri bodo te spremembe tudi predstavljene.

Inšpektorat za šolstvo in šport je od sredine oktobra do danes v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja opravil 1435 nadzorov, pri čemer večjih odstopanj ni ugotovil. »Nasprotno, v zadnjem obdobju ugotavljamo, da so zelo dobro pripravljeni in spoštujejo vsa priporočila in ukrepe za zajezitev okužb,« pravi glavni inšpektor Simon Slokan.

Kot je na vladni novinarski konferenci povedal Slokan, se med starši in zaposlenimi v vrtcih in šolah še vedno pojavljajo tudi vprašanja, kdaj in kje je obvezna zaščitna maska. Maske so po njegovih besedah obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih, pri čemer za vrtce in šole obstajajo nekatere izjeme. Maske tako niso obvezne za otroke do dopolnjenega 6. leta, prav tako niso obvezne za učence, ko so v matičnem oddelku. Niso obvezne za vzgojitelje in pomočnike ter učitelje do 5. razreda pri neposrednem opravljanju dela z otroki.

So pa maske še naprej obvezne v skupnih prostorih, kot so jedilnica, zbornica, sanitarije. »V kolikor otrok v šolskem prostoru ne bo nosil maske, ne samo da ga izpostavljate možnostim okužbe, ampak ste lahko tudi odgovorni za prekršek,« je sporočil staršem.