Ljubitelji trgovca s pohištvom Ikea bodo s 25. februarjem lahko nakupovali v njegovi prvi trgovini v Sloveniji, če bodo seveda epidemiološke razmere dovoljevale odprtje tovrstnih trgovin. V vsakem primeru pa bodo kupci od 25. februarja lahko Ikeine izdelke nakupovali prek spleta, saj bodo s tem dnem lahko oddali prva spletna naročila, so sporočili iz družbe.

Brskanje med več kot 9500 izdelki v spletni trgovini na naslovu www.ikea.si pa bo mogoče že od prihodnjega torka. Ikea bo s 25. februarjem v Mariboru odprla tudi prevzemno mesto, kjer bodo kupci s štajerskega konca prek spleta naročeno blago lahko prevzeli po nižji dostavni ceni.

Če bo Ikea 25. februarja smela odpreti tudi fizično trgovino, bo nakupovanje v njej potekalo skladno s strogimi zaščitnimi ukrepi družbe ter z zahtevami in smernicami vlade, so zagotovili v švedski družbi. Med ukrepi, ki bodo veljali v trgovini, so navedli obvezno nošenje mask, preverjanje telesne temperature, pogosto razkuževanje prostorov in zagotavljanje spoštovanja primerne varnostne razdalje. Spomnimo, Ikea je gradnjo trgovine začela oktobra 2019.

Ikeo snubili od leta 2008

O prihodu Ikee na ljubljanski trg pohištva se je ugibalo že pred leti. Podžupan Janez Koželj je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv leta 2017 razkril, da so se na občini od leta 2008 naprej »borili za to, da bi ta trgovina prišla v mesto, in ne nekam na obrobje ob avtocesti. Celo lastniku Ikee sem pisal, naj naredi trgovino v Ljubljani.«

Prve formalne korake na poti do odprtja trgovine v prestolnici je Ikea storila leta 2014 s podpisom memoranduma z občino in nato marca 2015, ko je z Zavarovalnico Triglav sklenila predpogodbo za nakup zemljišča v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC za Kristalno palačo. Potem ko je občina dokaj hitro spremenila občinski prostorski načrt, ki je švedskemu trgovcu omogočal gradnjo trgovine brez dodatnega koraka sprejemanja občinskega podrobnega prostorskega načrta, je Ikea šla v dejanski nakup zemljišča.

Kupoprodajno pogodbo za dobrih 53.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče je Ikea z družbo Triglav Upravljanje nepremičnin sklenila januarja 2016. Za zemljišče je odštela nekaj manj kot 16,1 milijona evrov brez davka.

Zapleti s pridobivanjem zemljišč za cesto

Ikea je sprva imela ambicije gradnjo začeti že leta 2017. A ti načrti so kmalu splavali po vodi, saj ljubljanska občina ni mogla pravočasno pridobiti vseh zemljišč za ureditev cestne infrastrukture. Zapletlo se je pri pridobivanju parcel za gradnjo glavne dostopne ceste do Ikee, ki bi povezovala Kajuhovo in Ameriško ulico. Zaradi določb občinskega prostorskega načrta Ikea trgovine ne bi mogla odpreti, dokler ta cesta ne bi bila zgrajena v celoti. Lastnik teh zemljišč je bila družba Protect GL v stečaju. Občina in stečajni upravitelj družbe se nista zedinila glede cene, zato je občina morala sprožiti postopek razlastitve. A kdaj bi ta bil končan, je bilo težko napovedati.

To negotovost je občini in Ikei pomagala presekati nova gradbena zakonodaja, ki je uvedla krajši in enostavnejši postopek spreminjanja prostorskega načrta. S pomočjo lokacijske preveritve je Ikea v začetku leta 2019 dosegla spremembo prostorskega načrta tako, da gradnja cestne med Kajuhovo in Ameriško ulico ni bila več pogoj za izdajo uporabnega dovoljenja za trgovski center. Za zdaj je zgrajen le del omenjene ceste, in sicer od Ameriške ulice do Ikee. Ko se bo občina končno dokopala do zemljišč, ki jih je Protect GL vmes prodal družbi Kompas Shop, pa bo cestno povezavo zaključila s priključitvijo na Kajuhovo ulico.