Gre za najvišjo številko po letu 2016. Končni podatki, ki bodo znani v prihodnjih mesecih, pa bi lahko razkrili celo najvišjo stopnjo kaznivih dejanj skrajnih desničarjev po letu 2001, ko so jih začeli uradno beležiti.

Tovrstna dejanja obsegajo od nacističnega pozdrava do groženj, sovražnega govora, poškodovanja lastnine do pretepov in terorizma, poroča časnik Tagesspiegel na svoji spletni strani.

Seehofer: Skrajno desni ekstremizem je največja varnostna grožnja

Petre Pau, ki je tudi podpredsednica Bundestaga, številka ne preseneča. Kot je dejala za Tagesspiegel, se sovraštvo povečuje, vse večje pa je tudi sprejemanje nasilja kot nadomestka za politiko. Kriza zaradi pandemije covida-19 tovrstna dejanja samo še spodbuja, podobno kot begunska kriza v letih 2015 in 2016.

Za povečanje števila kaznivih dejanj skrajnih desničarjev so po oceni Petre Pau soodgovorne tudi nemške vlade s svojo neoliberalno politiko.

V Nemčiji že nekaj časa vzbuja skrb porast nasilnega skrajno desnega ekstremizma. Nemški notranji minister Horst Seehofer ga je označil celo za največjo varnostno grožnjo največjemu evropskemu gospodarstvu.