Belgijska policija je na dan, ko bi moral v bližini Pariza potekati shod iranske opozicije, aretirala belgijsko-iranski par, ki je bil na poti iz Antwerpna v Francijo s pol kilograma razstreliva.

Danes 49-letni iranski diplomat Asadolah Assadi je nekdanji uslužbenec iranskega veleposlaništva na Dunaju v Avstriji, kjer je tudi nabavil eksploziv za načrtovan napad. Aretirali so ga v Nemčiji, kjer zanj ni veljala diplomatska imuniteta.

Sodišče v Antwerpnu je danes razsodilo, da je iranski diplomat odgovoren za načrtovanje napada na prireditev z več tisoč udeleženci. Spoznalo ga je krivega poskusa umora ter sodelovanja v teroristični organizaciji.

Po ugotovitvah preiskovalcev je Asadi sodelavec iranske tajne službe MOIS, katere naloga je nadzorovanje in boj proti opozicijskim skupinam v in izven Irana, zaradi česar bi lahko bilo mogoče, da so bili načrti za napad odrejeni s strani iranske države. To tezo zagovarja tudi Nacionalni svet upora v Iranu, ki je 30. junija 2018 v kraju Villepinte pri Parizu pripravil velik shod s številnimi zahodnimi podporniki, med njimi odvetnik nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa Rudy Giuliani.

Iran: Gre za kršitev mednarodnega prava

Iranska vlada je današnjo obsodbo iranskega diplomata ostro obsodila. Celoten sodni proces in zdaj obsodba Asadija sta »nezakonita in očitna kršitev mednarodnega prava«, je po poročanju AFP sporočil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Said Katibzade.

V Teheranu vse očitke v zvezi z načrtovanjem napada zavračajo in zatrjujejo, da so napad načrtovali nasprotniki iranskega režima. Teheran je ostro protestiral že, ko so Asadija aretirali julija 2018 na Bavarskem in ga je Nemčija izročila Belgiji.