Drugi največji ponudnik naftnih derivatov ima v Sloveniji bencinske servise pod znamkami OMV, Eurotruck, Avanti in Diskont. Prisoten je tudi z družbo OMV Marine, ki pa je, kot so pojasnili, ne bodo prodali. O tem, kdo bo kupec 120 bencinskih črpalk, še ne morejo govoriti, saj so komaj sprejeli odločitev o tem, da začnejo prodajni postopek.

Družba je v sporočilu za javnost danes napovedala, da bo prodala 120 bencinskih črpalkah v Sloveniji, potem ko jih je lani 300 v Nemčiji. »Na bencinskih servisih v Sloveniji ne prodajamo bencina in dizla lastne proizvodnje, zato smo rekli, da bomo to odsvojili,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ob tem novinarjem in vlagateljem pojasnil glavni izvršni direktor OMV Rainer Seele.

Oznanjena prodaja bencinskih servisov v Sloveniji je skupaj s prodajo enote za proizvodnjo gnojil kemijske hčerinske družbe Borealis del načrta odprodaje naložb, ki ga je družba sprejela marca lani in predvideva prodajo premoženja v vrednosti dveh milijard evrov do konca tega leta, je razvidno iz sporočila za javnost.

OMV je na slovenskem trgu prisoten od leta 1992, ko je skupaj z Istrabenzom in Ino ustanovil družbo OMV Istrabenz. Leta 2004 je postala avstrijska družba večinski lastnik podjetja, ki se je preimenovalo v OMV Slovenija. Mrežo bencinskih servisov imajo v Sloveniji organizirano po načelu franšiznega poslovanja.

Je drugi največji igralec na slovenskem trgu naftnih derivatov, na katerem ima največji delež, nekaj manj kot 60-odstotni, Petrol s 318 bencinskimi servisi. OMV dosega nekaj več kot 20-odstotni delež, čeprav so pred leti želeli tega povečati na okrog 30 odstotkov. Zadnja leta sicer svojo prisotnost na slovenskem trgu krepi predvsem madžarski Mol, ki ima nekaj več kot 50 bencinskih servisov. Ostali ponudniki imajo manjši delež.

Osredotočenje na kemične proizvode

OMV glede na spremembe poslovnega okolja prenavlja tudi svojo poslovno strategijo. Seele je tako napovedal, da bo družba odstopila od načrtov za povečanje proizvodnje in rafiniranja nafte ter se bo osredotočila na kemične proizvode.

Če je nameraval do zdaj v srednjeročnem obdobju proizvodnjo nafte povečati na 600.000 sodov dnevno, so načrte oklestili. Po najnovejših napovedi jo bodo okrepili na 480.000 do 500.000 sodov dnevno, poslovno poročilo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Več pozornosti bodo v OMV v prihodnje medtem namenili kemičnim proizvodom, saj si tudi avtomobilska industrija vse bolj prizadeva oklestiti emisije. »Kemični proizvodi bodo vse bolj potrebni v svetu z manj emisijami ogljikovega dioksida,« je danes dejal Seele.

OMV je sicer lani zabeležil 1,3 milijarde evrov čistega dobička, kar je 25 odstotkov manj kot leto prej. Ob tem je ustvaril 16,6 milijarde evrov prihodkov, kar je 29 odstotkov manj kot leta 2019. Dobiček iz poslovanja je upadel za 71 odstotkov na 1,1 milijarde evrov. Vzrok za slabše poslovanje je padec cen in povpraševanja po nafti v luči pandemije covida-19.