Von Laerjeva je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zelo kritična do tirolskih deželnih oblasti, ker da so zamudili precej časa pri ukrepanju.

Tirolska je namreč po njenih besedah postala evropsko žarišče južnoafriške različice novega koronavirusa. Ta ni le bolj nalezljiva, ampak naj bi povzročala tudi ponovne okužbe in tudi dosedanja cepiva naj bi bila manj učinkovita proti njej.

A to še ni vse - von Laerjeva je danes opozorila, da sta se na Tirolskem, kot kaže, razvili še dve ali tri nove različice južnoafriške različice. Katere značilnosti imajo te, zaenkrat še ugotavljajo, je pojasnila.

Zaradi epidemiološkega položaja na Tirolskem so zaskrbljeni tudi v avstrijskem zdravstvenem ministrstvu. Kot so pojasnili za časnik Die Presse, še preučujejo vzorce iz Tirolske. Ko bodo rezultati na voljo, bodo z deželnimi oblastmi govorili o sprejemanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Predvsem pa si želijo kar se da širokega testiranja prebivalstva. Več naj bi vedeli v naslednjih 48 urah, so dodali.

Von Laerjeva je sicer menila, da bi bilo treba Tirolsko povsem izolirati - tako od ostale Avstrije kot sveta. O tem bo razpravljala tudi posebna vladna skupina za boj proti koronavirusu, je napovedala.