Lani, denimo, je MIZŠ to gradivo, ki vsako leto nastane kot posledica večmesečne poglobljene raziskave in usklajevanja številčne stroke, na vlado poslalo zgolj en dan pred sejo vlade, na kateri se je gradivo tudi obravnavalo.

Letos je ministrstvo kljub ministričini last-minute penetraciji v samo zadevo (zaradi enigme okrog dentalne medicine), ki je za seboj res potegnila nekaj dodatnih dni, oddalo celo v okviru določenega roka. Napovedali so tudi morebitno krajšo zamudo (zaradi zadeve okrog dentalne medicine v Mariboru) in od tam, kamor je ministrstvo poslalo napoved morebitne zamude, je celo prejelo odgovor, da je vse okej.

Anemičnost marionetne resorne ministrice Simone Kustec je enormna in je celo tako zelo velika, da tega ni znala (in še danes ne zna) razložiti svojemu šefu. Tako zelo neodgovorna je ministrica, da je ne premakne niti eklatantno pregrob poseg njenega šefa v državni aparat, ki ga Kustečeva trenutno vodi: vpisi na fakultete še zmeraj stojijo.

Še več, zmedena ministrica ne odreagira niti na zadnje Janševo navodilo MIZŠ, ki bi te dni moralo biti prvi sogovornik številnim učiteljem, profesorjem in staršem ter šoloobveznim otrokom in dijakom, študentom in raziskovalcem, pa seveda športnikom in rekreativcem: premier Janša je ekipi MIZŠ prepovedal nastopati v medijih. Prepovedal! Prof. dr. Simona Kustec, ministrica, pa nič.

Janši ni povedala niti tega, da je zadnje tri dni – tiste dni torej, ki jih kot glavnega krivca za to, da gradiva ni mogla obravnavati vlada, ker da je bilo prepozno poslano na vlado, omenja predsednik vlade Janša – razpisno gradivo počivalo, stalo (in ni bilo poslano dalje) na mizi njenega kabineta.

Povejte torej, ministrica Simona Kustec, resnico!

Dejan Karba, Ljutomer