»Novo šolo bo Kranj dobil predvidoma v začetku prihodnjega šolskega leta. Podružnična šola Center, ki zdaj sodi k Osnovni šoli Simona Jenka, bo postala samostojna in pod njenim okriljem bo delovala tudi podružnična šola na Primskovem,« pojasnjuje kranjski župan Matjaž Rakovec.

Sprememba bo bolj kot ne zgolj formalnost

Kranjska Jenkova šola je druga največja osnovna šola v Sloveniji, opozarjajo na občini. Ima skoraj 1300 učencev. Ravnatelj Rudolf Planinšek pravi, da je njeno vodenje zelo zahtevna naloga. »V teh razmerah je skorajda neobvladljivo. Težko je imeti stalne kakovostne odnose s 180 zaposlenimi,« priznava in dodaja, da absolutno podpira idejo o šoli v centru kot samostojni šoli. Priznava, da so bili zaposleni do predloga sprva nekoliko zadržani, nekateri so mu celo nasprotovali. »Bili so prestrašeni, bali so se za službe. Vendar so se po sestanku z ustreznimi pojasnili stvari umirile,« dodaja Planinšek. Prepričan je, da bodo otroci, ki bodo šolo obiskovali, deležni kakovostne izvedbe izobraževanja, ki jo ponujajo popolnoma prenovljeni prostori šole, ponovno odprte v začetku letošnjega šolskega leta.

»Za učence se z izjemo naziva šole ne spreminja nič,« pojasnjujejo na MO Kranj. Z odlokom o ustanovitvi OŠ Janeza Puharja Kranj, ki so ga mestni svetniki potrdili na zadnji seji mestnega sveta, so na novo določili šolski okoliš, ki bo obsegal tudi del okoliša, ki je prej pripadal OŠ Simona Jenka Kranj. »Podružnična šola Center, ki je bila doslej podružnična šola OŠ Simona Jenka Kranj, se torej ukinja, na Komenskega ulici 2 in 4 bo odslej samostojna šola, Osnovna šola Janeza Puharja Kranj. Posledično se bo šolski okoliš OŠ Simona Jenka Kranj ustrezno zmanjšal in prilagodil, šola pa bo imela od letošnje jeseni predvidoma le še podružnični šoli v Tenetišah in Goričah,« dodajajo.

Kako naj se šola imenuje?

Nova šola naj bi se imenovala po izumitelju fotografije na steklo Janezu Puharju. Aljaž Primožič, ki je v starem mestnem jedru uredil Hišo Puhar in ki je velik poznavalec dela tega kranjskega izumitelja, je prepričan, da si svetovno znani Kranjčan takšno čast, kot je poimenovanje šole po njem, zasluži. Vendar pa se je na seji mestnega sveta razprava vrtela tudi o tem, ali ni kakšno drugo ime za šolo bolj primerno. »Pot za poimenovanje šole je še odprta. Vendar imam občutek, da se mestni svetniki s tem poimenovanjem strinjajo, tak je bil tudi predlog krajevne skupnosti Center,« pravi župan Rakovec.

Sicer pa v kabinetu župana pojasnjujejo, da so predloge za takšno poimenovanje šole prejeli z več koncev, najprej pa od Fotografskega društva Janez Puhar Kranj, ki je lani obeleževalo 110. obletnico delovanja in je tudi eno najbolj dejavnih društev v Sloveniji. »Vodstvo MO Kranj je bilo takemu poimenovanju naklonjeno, saj je bil Janez Puhar, ki se je rodil in umrl v Kranju, brez dvoma eden od znamenitih Kranjčanov. Bil je prvi slovenski fotograf in izumitelj fotografije na steklo, kar ga postavlja ob bok svetovnih pionirjev fotografije. Bil pa je tudi vzor prihodnjim rodovom privržencev fotografije, ki so nato leta 1910, torej še v času Avstro-Ogrske, ustanovili prvi slovenski klub fotografov amaterjev. Ob 50-letnici ustanovitve kluba so ga člani preimenovali in v ime vnesli tudi Puharjevo ime (Fotoklub Janez Puhar Kranj). Zaradi tega in zaradi Janeza Puharja samega Kranj velja za zibelko slovenske fotografije,« pojasnjujejo na občini.

V Kranju sicer že imajo njegovo ulico in galerijo, ob dvestoletnici njegovega rojstva pred sedmimi leti mu je MO Kranj v Prešernovem gaju postavila tudi nagrobni spomenik. »S poimenovanjem šole, ki stoji ob Prešernovem gaju, se bomo tako znova poklonili temu izumitelju in začetniku razvoja fotografije na Slovenskem,« dodajajo v kabinetu župana.