Prvak DeSUS je pred začetkom sestanka izrazil pričakovanje, da bodo poslanci na strani stranke. »Vse je odvisno od njihove vesti. Mislim, da vedo, zakaj so v DZ. Zlasti zaradi številnih naših članov in simpatizerjev,« je Erjavec dejal ob prihodu v DZ. Vodja poslancev Desusa Franc Jurša pa je nato po srečanju vrha stranke izjavil: »Konstruktivna nezaupnica bo vložena z desetimi poslanskimi podpisi, tudi iz vrst Desusa.« Kandidat za mandatarja nezaupnice namreč ne bo vlagal z vsemi podpisi, pač pa le s tistimi, ki so potrebni za uspešno nezaupnico, je dejal Jurša. Poudaril je, da želijo čimprej preveriti, kakšno podporo ima aktualna vlada.

Erjavec namreč ne vidi potrebe, da bi ponovno dokazovali, da ima ta koalicija najmanj 42 glasov. »Prepričan sem, da bo samo glasovanje pokazalo, da ima Koalicija ustavnega loka potrebno večino, da oblikuje novo vlado,« je poudaril. Dodal je, da je aktualna vlada manjšinska in nima zadostne podpore. Če bi se zgodilo, da konstruktivna nezaupnica ne bi uspela, pa »se bomo pogovarjali o tem, v kakšni funkciji bo naša poslanska skupina oziroma naša stranka«, je dodal Jurša.

Kljub enotnosti mešana sporočila

Poslanci DeSUS in vodstvo stranke so se sicer sestali ob 10. uri. Erjavec je v izjavi novinarjem ob prihodu med drugim poudaril, da poslanci zastopajo strankine volivce. Tako pričakuje ugoden razplet, poslance je spomnil, da jim je stranka veliko dala. Ti namreč po izstopu Desusa iz koalicije dajejo različne izjave glede tega, kje se vidijo na političnem parketu. Na vprašanje, ali lahko Erjavec na glasovanju o konstruktivni nezaupnici res pričakuje glasove štirih poslancev DeSUS, je Jurša odgovoril zagotavljajoč, da so se danes tako dogovorili. Jurša je pred tem v petek dejal tudi, da se v katerem koli mandatu težko vidi v ekstremni opoziciji.

Na drugi strani pa bi po mnenju poslanca Branka Simonoviča potem, ko je Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade in se je postopek konstruktivne nezaupnice ustavil, poslancem stranke kazalo iti v konstruktivno opozicijo. V vladi medtem zaenkrat iz vrst stranke DeSUS še naprej deluje minister za kmetijstvo Jože Podgoršek. Premier Janez Janša pa je pred dnevi dejal, da odgovor Desusa o tem, ali so del vlade ali v klasični opoziciji, pričakuje do srede.