Kaljena ajda z avokadom
Sestavine:
–200 g kaljene ajde ali kvinoje,
–avokado,
–3 žlice bio sojine omake tamari,
–morska sol,
–šopek peteršilja,
–limona
Priprava:
Avokado prepolovimo, odstranimo koščico in z žlico izdolbemo manjše kose mesa. Takoj jih pokapamo z limoninim sokom, da ne potemnijo. Dodamo jih kaljeni ajdi ali kvinoji in jih previdno vmešamo. Začinimo s tamarijem, sesekljanim peteršiljem in soljo. Ponudimo z rdečim radičem v solati.
Kruh iz polnovredne pirine moke in korenčka
Sestavine:
–500 g polnovredne pirine moke,
–400 g korenčka,
–100 g kokosovega masla,
–100 g nerafiniranega rjavega sladkorja,
–200 g zmletih mandljev,
–kvas,
–vaniljin strok
Priprava:
V skledo presejemo moko. Korenček očistimo, operemo, olupimo in drobno naribamo. Stresemo ga k moki. Kvas raztopimo v 1 dl mlačne vode in ga vmešamo v zmes moke in korenčka. Dodamo stopljeno kokosovo maslo, vaniljina semena, sladkor in mandlje. Zmes dobro pregnetemo in damo za eno uro vzhajat na toplo. Pekač namažemo z nekaj masla, prekucnemo vanj vzhajano testo in zgornjo površino zgladimo. Pečemo ga pri 170 stopinjah Celzija 30 minut. Kruh naj se 15 minut hladi v pekaču, preden ga zvrnemo ven.
Rdeča pesa z datlji
Sestavine:
–300 g rdeče pese,
–3 jabolka,
–10 datljev,
–sok polovice limone,
–1 žlička ingverja v prahu ali svežega sesekljanega ingverja,
–nekaj orehovih jedrc
Priprava:
Rdečo peso dobro operemo, olupimo in drobno nastrgamo. Jabolka operemo in če so ekološko pridelana, nastrgamo neolupljena. Oboje stresemo v skledo, pokapamo z limonovim sokom in premešamo. Dodamo še ingver in na drobne koščke razrezane izkoščičene datlje. Ponovno premešamo in posujemo z grobo sesekljanimi orehi.