Slovenski nogometni klubi v pravem koronakaosu vstopajo v zaključni teden priprav za spomladanski del državnega prvenstva, ki bo začel 10. februarja. Že v soboto bosta Bravo in Tabor Sežana odigrala še zaostalo tekmo 16. kroga. Po podatkih, ki so jih objavili klubi, so imeli okužbe s covidom-19 pri Mariboru, Muri, Aluminiju in Kopru.

Camoranesi vodi na daljavo

V največjih težavah sta Maribor in Mura, ki sta se včeraj s priprav v Turčiji, kjer je bilo tudi Celje, vrnila v okrnjeni zasedbi, saj je 16 okuženih (iz vsakega kluba po osem) moralo ostati v karanteni v Beleku. Maribor ima že od 13. januarja, ko je začel priprave, težave z okužbami s koronavirusom. Kronaveter jih je začel z zamudo, Mitrović in trener vratarjev Pirih sploh nista odpotovala na priprave v Turčijo, kjer je moralo v izolacijo kar 11 članov odprave. Štirje nogometaši (Handanović, Mlakar, Kotnik, Mešanović) in sedem članov strokovne zasedbe s trenerjem Camoranesijem na čelu. Treninge je tako vodil športni direktor Oliver Bogatinov, ki je imel na tekmah zgolj 16 igralcev. Odpadle so pripravljalne tekme z uglednimi klubi Šahtar Donjeck, Crvena zvezda in Ludogorec. Ker je v Turčiji po zaznani okužbi predpisana desetdnevna karantena, so se Mariborčani vrnili brez igralca Mlakarja, članov strokovnega štaba Camoranesija, Yllana (zaradi pljučnice je moral v bolnišnico), Gajserja, Albina (zaradi povišane temperature preventivno sprejet v bolnišnico), Palaciosa, športnega direktorja Šulerja in vodje logistike Veseliča. Maribor je pred zahtevnim izzivom, saj bo Camoranesi treninge vodil na daljavo.

Ob koncu priprav je koronavirus vdrl v tabor Mure, ki je začasno ostala brez sedmih nogometašev (Kouter, Mandić, Kosi, Šturm, Eravec in brata Cipot) ter maserja. Medtem ko se bodo člani Maribora v Slovenijo vračali postopoma, naj bi se igralci Mure vrnili konec tedna. Aluminij je zaradi okužb s covidom-19 predčasno končal priprave v Poreču. Pri Kopru sta bila v izolaciji trener Miran Srebrnič in branilec Aleksander Rajčević.

Domžale v najboljši strelski formi

Slovenski klubi so za okrepitve izbrali igralce, ki so prosti brez odškodnin. Z izdatnim zaslužkom s prodajo igralca se lahko pohvalita le dva kluba. Potem ko je Olimpijo 13 igralcev zapustilo brez odškodnine, ji je uspelo prodati 18-letnega Enrika Ostrca v Troyes v Francijo, tako da bo prejela okrog 600.000 evrov, obenem pa bo mladi vezist s Kozine še leto in pol igral v Ljubljani kot posojeni igralec trenutno vodilnega kluba druge francoske lige. Troyes bo Olimpiji plačal še dodatek, če se bo Ostrc v Ljubljani razvijal in veliko igral. Koper je 16-letnega upa Eneja Marsetiča v Parmo prodal za pol milijona evrov.

Čeprav je med Olimpijo in Domžalami veliko rivalstvo, sta kluba med pripravami v Umagu bivala v istem hotelu. Glede na predstave na pripravljalnih tekmah so v odlični formi Domžalčani, ki so izjemno učinkoviti – 16 golov na petih tekmah za štiri zmage in remi. Olimpija se mora po številnih odhodih (včeraj je klub zapustil tudi kamerunski branilec Daniel Kamy) in pomladitvi še uigrati. Bravo upa, da je neučinkovitost rešil z vrnitvijo otroka kluba Milana Tučića, ki je že na prvi tekmi zabil dva gola.