Hrvaška policija je pred mejo z BiH v soboto ustavila štiri italijanske poslance evropskega parlamenta, ki so želeli preveriti ravnanje z migranti, potem ko so bili varnostni organi Hrvaške v preteklosti deležni številnih očitkov o brutalnem ravnanju.

Poslanci so se približali meji pri gozdu Bojna, kakšnih dvajset kilometrov zračne razdalje od Velike Kladuše, tam pa jim je pot zaprlo več obmejnih policistov in kombijev, je poročal milanski dnevnik Avvenire, ki je v lasti Vatikana. Po pisanju časnika so poslance tudi lovili, ko so se hoteli prebiti do točke nadzora na meji, kjer hrvaška policija migrantom preprečuje vstop. »Sumimo, da obstajajo osebe, ki jih ne smemo videti ali poslušati, saj si drugače ne znamo razložiti, zakaj ne smemo na mejo,« je dejal poslanec Brando Benifei.

Vsi štirje evropski poslanci so člani italijanske levosredinske Demokratske stranke. Med njimi je bil tudi na Lampedusi rojeni Pietro Bartolo, podpredsednik odbora evropskega parlamenta za državljanske svoboščine. Med prerekanjem s policisti so dejali, da se »to ne bo končalo tukaj« in da česa takšnega niso doživeli ne v Palestini ne v Kurdistanu.

Hrvaška evropska poslanka iz vrst opozicijske SDP Biljana Borzan je za Večernji list dejala, da se takšni obiski evropskih poslancev napovejo in gredo skozi utečene postopke in da so najprej mislili, da jih bo policija spremljala, potem pa jih je ustavila. Dejala je, da se bo Hrvaška spet morala zagovarjati v evropskem parlamentu.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je dejal, da to ni bil obisk delegacije evropskega parlamenta, ampak ga je napovedala Italija prek svojega veleposlaništva v Zagrebu. Dejal je, da so hrvaški organi vnaprej povedali, da bodo poslanci lahko mejo prestopili samo na prehodu. Dogajanje je označil za provokacijo, o Borzanovi pa, da se ni pozanimala o stališčih druge strani. Policija je kot razlog za posredovanje navedla tudi minirana območja.

Evropski poslanci so kasneje obiskali migrantsko taborišče v Bihaću in dejali, da so razmere nesprejemljive. ba, agencije