Potem ko je 24-letni Norvežan Halvor Egner Granerud v Lahtiju s padcem zapravil zmago, je konec tedna v Willingenu na obeh tekmah v zahtevnih vremenskih razmerah pokoril konkurenco in si tako utrdil sloves trenutno najboljšega skakalca na svetu. V soboto je bil najboljši v obeh serijah, danes pa je imel jeklene živce na tekmi z le eno serijo, ki je ob številnih prekinitvah zaradi premočnega vetra trajala več kot dve uri.

»Moji skoki niso bili popolni, bili pa so zelo dobri. Imel sem tudi srečo z vremenskimi razmerami. Moj cilj je osvojitev velikega kristalnega globusa. Zelo sem zadovoljen, da sem povečal prednost pred zasledovalci, potem ko sem veliko točk izgubil v Zakopanah in Lahtiju,« je povedal Halvor Egner Granerud, ki skače fantastično in trenutno nima prave konkurence.

Bor Pavlovčič do uvrstitve kariere

V okrnjeni slovenski reprezentanci, v kateri so zaradi koronavirusa manjkali bratje Prevc, je bil slovenski junak 22-letni Bor Pavlovčič. V soboto je s četrtim mestom dosegel uvrstitev kariere, potem ko je bil po prvi seriji tretji, danes pa je v vetrovni loteriji končal na 15. mestu. »Sobota je bila zame super dan. Lepo je biti spet med trideseterico, saj sem imel v zadnjem mesecu kar nekaj težav. Zelo lepo, da sem se sestavil, in upam, da bom tako nadaljeval,« je bil vesel Bor Pavlovčič iz Mojstrane, ki je okrog novega leta zapadel v krizo. Umaknil se je na trening, po vrnitvi pa znova začel zbirati točke in glede na število osvojenih je znova drugi skakalec slovenske reprezentance. Anže Lanišek (12. in 16. mesto) ni bil povsem zadovoljen s tehnično izvedbo svojih skokov, saj niso bili na ravni, ki jo je dosegel na treningu v Planici.

Zelo zadovoljen je bil Žiga Jelar, ki je bil danes z 12. mestom najboljši Slovenec (v soboto 18.): »Z izkupičkom sem zelo zadovoljen. Morda so bile rezerve še na odskočni mizi, ampak tekma je bila zelo težka, zato sem vesel, da se je na koncu izšlo tako dobro.« Danes je dve točki za 29. mesto osvojil že Tilen Bartol, praznih rok pa sta ostala Timi Zajc (42. in 43. mesto) in debitant Lovro Kos. Strokovno vodstvo je zatrjevalo, da je Zajc na treningu v Planici skakal zelo dobro, vendar v Willingenu tega ni potrdil.

»Težko je komentirati nedeljsko tekmo, ki je bila vetrovna loterija. S skoki večine fantov sem zadovoljen, predvsem z Laniškom in Pavlovčičem, a igra številk se ni obrnila v naš prid. Štirje so prišli do točk, a žal ni nobenega pri vrhu,« je ocenil glavni trener Robert Hrgota. Skakalci ostajajo v Nemčiji, saj bo konec tedna Klingenthal gostil tekmi, ki so ju odpovedali v Saporu.

Slovenke danes prvič letos brez stopničk

Slovenske skakalke so dobro formo potrdile tudi na tekmah v deževnem in vetrovnem Titisee-Neustadtu na jugozahodu Nemčije, kjer so bile oba dneva konkurenčne v boju za stopničke. Potem ko so bile na prvih štirih tekmah Slovenke vselej na stopničkah za zmagovalke, so danes prvič ostale brez udeležbe na razglasitvi najboljših. Ema Klinec je s tretjim mestom v soboto in petim v nedeljo potrdila, da je prva zvezdnica slovenske vrste. »Na dež smo bile navajene, saj je bilo tudi na Ljubnem prizorišče precej mokro in deževno. S predstavo sem zadovoljna. Oba dneva je bil skok v prvi seriji malce zadržan, a večjih napak ni bilo, drugi pa boljši. Gremo naprej vztrajno in pogumno,« je povedala Ema Klinec, ki je v skupnem seštevku že na tretje mestu, potem ko na prvi tekmi sezone v Ramsauu ni nastopila zaradi okužbe s koronavirusom.

Nika Križnar je s petim in šestim mestom nadaljevala niz vrhunskih uvrstitev v letošnji sezoni. »V vseh skokih so bile še rezerve. Imam nekaj težav s točnostjo na odskočni mizi. V seštevku je za menoj super konec tedna, zato grem lahko z dvignjeno glavo naprej,« je bila nasmejana Nika Križnar po tekmi na največji skakalnici, na katerih so doslej tekmovale ženske. Jerneja Brecl je s 13. in 10. mestom dosegla najboljši uvrstitvi v letošnji sezoni, medtem ko Urša Bogataj ni bila povsem zadovoljna z 20. in 13. mestom.

»Izredno smo zadovoljni, saj imamo tekmovalke, ki se borijo za sam vrh. Dobro se znajdejo tudi v tako zahtevnih razmerah, saj je bil po treh dneh dežja sneg že kot sladoled. V nedeljo smo stopničke za malenkost zgrešili, a imamo čudovit ekipni izkupiček. V boju za sam vrh številke žal niso bile na naši strani, a so dekleta prikazala lepe skoke, kar je dober obet za naprej,« je bila sklepna ocena glavnega trenerja slovenske ženske vrste Zorana Zupančiča po tekmah, na katerih je obakrat slavila Avstrijka Marita Kramer. Je vladarica letošnje zime, saj je zmagala na treh od štirih tekem posameznic. Naslednja postaja za ženske bo Hinzenbach, kjer bodo konec tedna tri tekme.