Pred tridnevnim tekmovanjem v Falunu je Anamarija Lampič (skupaj z Evo Urevc in bratom Janezom) opravila priprave v Oberstdorfu, kjer se bo 23. februarja začelo svetovno prvenstvo. Lampičeva se je tam že 15. januarja pridružila treningom reprezentance Italije, od koder je tudi njen osebni trener Stefano Saracco, Urevčeva in Lampič pa sta prišla tri dni kasneje po državnem prvenstvu v Planici. Med osemdnevnimi pripravami so bile proge odlično pripravljene, Slovenci pa so opravili tudi skupni trening (neuradni ekipni sprint) z reprezentancama Nemčije in Italije. Edina črna pika je bil vlom v kombi slovaškega serviserja slovenske reprezentance, a na srečo vlomilci niso odnesli nobene opreme (razbili so sprednjo šipo, vzeli so le navigacijo in vrečke z bomboni), vozilo pa je moralo na servis. Slovenska odprava se je iz Oberstdorfa za dva dni vrnila v domov, potem pa se odpravila proti Švedski: trenerji in serviserji s kombiji, tekmovalci pa z letalom.

Na petkovi uvodni preizkušnji na deset kilometrov v prosti tehniki je nastopila le Urevčeva (60. mesto, zmagala je Američanka Jessie Diggins), na sobotni tekmi v klasični tehniki na deset kilometrov s skupinskim startom pa samo Lampičeva. Po tritedenskem tekmovalnem premoru je bila 25-letnica iz Valburge po polovici proge na 27. mestu, potem pa je v hudem mrazu – bilo je minus 20 stopinj Celzija – odstopila. V sprintu v ciljni ravnini je zmagala Švedinja Linn Svahn, Anamarija Lampič pa je takole pojasnila razloge za odstop: »Prvič v življenju se mi je zgodilo, da sem odstopila. Kar čudno je. Sem razočarana, ker sem prvi krog odtekla v redu. Enostavno me je v drugem krogu, ne vem zakaj, kar zadušilo, tiščalo me je v prsih. Čakala sem, da bo minilo, a je bilo slabše in slabše. Nisem se pobrala iz tega, potem sem se odločila, da odstopim.«

Kvalifikacije na današnji sprinterski tekmi v klasični tehniki sta obe Slovenki uspešno končali in se zlahka uvrstili v četrtfinale. Za zmagovalko, Norvežanko Johanno Hagstroem je Lampičeva zaostala za šest sekund in trinajst stotink ter osvojila deveto mesto, Urevčeva je bila 17. (+8,90) med 30 tekmovalkami, ki so si pritekle drugi del tekmovanja, pri moških pa se Janez Lampič (39. mesto) ni prebil v izločilne boje. V četrtfinalu je bila Lampičeva v svoji skupini – pet skupin s po šestimi tekačicami – prepričljivo najhitrejša, Urevčeva pa je ostala brez polfinala in osvojila 14. mesto.

Tudi v polfinalu je Lampičeva odlično opravila svoje delo, saj je bila v svoji skupini prva, med 12 polfinalistkami pa je dosegla najboljši čas. Slovenka, ki je prvič tekla v rdeči majici vodilne v posebnem točkovanju sprinta, je imela v finalu vseh pet nasprotnic iz Skandinavije – tri Švedinje in dve Norvežanki. Takoj po startu je prevzela vodilni položaj pred Svahnovo in prvo mesto držala do pol minute pred koncem. V zadnjem delu je bila Svahnova za odtenek hitrejša in je v letošnji sezoni že četrtič slavila v sprintu, o drugem mestu pa je odločal fotofiniš. Lampičeva in Švedinja Jonna Sundling sta imeli enak zaostanek za zmagovalko (33 stotink sekunde), vendar je Slovenka bolje stegnila nogo in za nekaj centimetrov prehitela tekmico v boju za drugo mesto.

Lampičeva se je v sprintu v klasični tehniki prvič v tej sezoni uvrstila v finale, pred tem ji je takšen podvig uspel februarja lani prav tako v Falunu. Čeprav je ostala brez četrte zmage v karieri, ni bila nezadovoljna: »Malce sem bila v dvomih, da nisem morda preveč trenirala in bi lahko prišlo za mano. A že po kvalifikacijah sem videla, da sem še vedno med najboljšimi, sploh pa potem v izločilnih bojih. Šlo je, kot sem si zamislila, takoj od starta sem bila spredaj in držala to pozicijo.« Svahnova je dosegla deveto posamično zmago v karieri in šesto v tej sezoni, toda Lampičeva je dejala: »Mislim, da je bila premagljiva, to sem tudi čutila, a na žalost mi ni uspelo. V ciljni ravnini me je nekajkrat zaneslo s težiščem nazaj, čisto sem omagala, dohitevala me je še Sundlingova.«