Peterica odvetnikov, med katerimi naj bi bila tudi vodji Trumpove odvetniške ekipe, se je pred začetkom procesa odpovedala temu, da bi ga branili, je v soboto med drugim poročala ameriška mreža CNN. Razlog za razhod naj bi bilo nesoglasje glede pravne strategije, so povedali neimenovani viri, ki so seznanjeni s primerom.

Trump je želel, da bi njegovi odvetniki nadaljevali z obrambo teze o množični prevari na novembrskih predsedniških volitvah, ki je omogočila zmago demokrata Joeja Bidna, namesto da bi se osredotočili na zakonitost sodnega pregona predsednika, ki ni več na položaju, navaja CNN.

Po poročanju CNN gre za dramatičen razvoj dogodkov pred začetkom sojenja Trumpu v drugi ustavni obtožbi, ki naj bi imel težave najti odvetnike, ki bi bili pripravljeni prevzeti njegov primer.

Med odvetniki, ki so dali odpoved, sta tudi Butch Bowers in Deborah Barbier, ki naj bi bila vodji Trumpove ekipe odvetnikov, še navajajo ameriški mediji.

Trumpa je zgodovinska druga ustavna obtožba doletela zaradi vzpodbujanja privržencev k napadu na ameriški kongres 6. januarja, ki se je končal s petimi smrtnimi žrtvami. Sojenje Trumpu naj bi se začelo 9. februarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Demokrati za obsodbo nekdanjega predsednika, ki bi potem pripeljala do glasovanja o resoluciji za prepoved Trumpovih političnih kandidatur v prihodnje, potrebujejo glasove 17 republikanskih senatorjev. Za potrditev ustavne obtožbe sta namreč potrebni dve tretjini glasov v 100-članskem senatu.