Protesti, ki so ta konec tedna potekali praktično po vsej Sloveniji, so dokaz, da imajo starši šolarjev končno dovolj. Že v soboto popoldne je bil tako prvi protest v Trbovljah, danes pa so mu sledili še v Portorožu, Kopru, Kranju, Celju, Trbovljah, Ljubljani. Starši otrok osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi so tudi že napovedali, da bodo jutri v znak protesta ob ponovnem zapiranju šol na prag šolskega vhoda med 7. in 10. uro položili šolske torbe in tako sporočili, da si njihovi otroci zaslužijo znanje.

Eden večjih mirnih shodov je bil tako danes v Kopru, kjer se je zbralo okoli 1000 udeležencev, svoja stališča pa so izrazili tudi s transparenti, med katerimi je kraljeval napis: »Šole morajo biti odprte! Dovolj! Zoom odpade!« Kot so poudarili nekateri starši, ni šlo za vstajo, še manj revolucijo. Ulica se je zgodila kot krik, boj staršev in otrok za osnovne pravice vseh, še posebno otrok. Veliko očitkov je letelo na nesposobnost dela šolske ministrice Kustečeve in vlade. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec se je odzvala z besedami, da si »vsi želimo, da se šole odprejo, je pa prva realnost ta hip še vedno virus«. Na pestro dogajanje po slovenskih ulicah se je odzval tudi premier Janez Janša, ki je protest zaradi ponovnega zapiranja šol označil za »nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok v politične namene v času epidemije«. V zapisu na twitterju je prav tako navedel, da je šlo za nezakonit shod. »Ravno zaradi takšne neodgovornosti se stanje v posamičnih regijah poslabšuje namesto obratno,« je še tvitnil predsednik vlade, pa čeprav je večina udeležencev nosila maske.

Šolanje sodi izključno v šolske klopi

V središču Trbovelj, pri Delavskem domu, se je v soboto zbralo nekaj sto ljudi, med njimi so bili tudi otroci, ki so z glasnimi vzkliki opozarjali, da »šole ne dajo«. Danes so se protesti vrstili tudi drugod po Zasavju. Trboveljčani so na nek način »prehiteli« Zagorjane, ki načrtujejo tihi protest pred osnovno šolo Toneta Okrogarja v Zagorju jutri v jutranjih urah. V znak protesta nameravajo starši šolske torbe svojih otrok položiti pred šolska vrata, pri čemer ne bodo, poudarjajo, »z ničimer dodatno ogrozili epidemiološke situacije«. Da bodo pri tej nameri vztrajali, nam je potrdila Emanuela Škalonja, predsednica sveta staršev OŠ Toneta Okrogarja Zagorje. »Da nestrinjanje z vlado izrazimo na tak način, so se strinjali tudi starši. Sama pa se distanciram od načina protesta, kot so ga priredili v Trbovljah, saj se moramo v prvi vrsti še vedno vsi obnašati odgovorno,« pravi Škalonjeva, ki pa se še vedno strinja, da šolanje sodi izključno v šolske klopi. »Skratka, mi bomo torbe položili pred šolski vhod in se pri tem ne bomo združevali. Menim, da bo tudi takšno sporočilo dovolj zgovorno za vse, ki so na oblasti,« je prepričana.

Titov trg v Kopru poln družin

Glas proti zaprtju šol so v nedeljo dopoldne izrazili šolarji v Kopru. S transparenti, na katerih je bilo med drugim prebrati »Zaprite parlament, ne pa šole«, »Šole morajo biti odprte«, »Kompa nočmo, v šolo hočmo«, »Pogrešamo sošolce«, so glasno in enotno izrazili zahtevo, da šole tudi za njih v ponedeljek ostanejo odprte. Shod se je začel že ob 10. uri na Semedelski cesti, pri parku z odbojko na mivki, protestniki pa so se nato sprehodili po koprskih ulicah do Titovega trga in protest zaključili pred koprsko osnovno šolo. Že v petek so župani občin Koper, Izola in Piran Aleš Bržan, Danilo Markočič in Đenio Zadković predsedniku vlade Janezu Janši poslali dopis s prošnjo, naj v sodelovanju s stroko še enkrat preveri nujnost ukrepa zapiranja vrtcev in šol v obalno-kraški regiji oziroma poišče drugačno, boljšo rešitev. A Janša kljub prošnjam ni popustil in poudaril je, da bodo tudi v prihodnje šole po potrebi en teden odprte in en teden zaprte, glede na epidemiološki položaj. Spomnil je, da vlada vsak teden odloča o morebitnem sproščanju oziroma tehta ukrepe tudi zaradi odločitve ustavnega sodišča, shode pa je označil kot zlorabo otrok v politične namene.

Razočarani nad odločitvijo vlade so se nemočni starši odzvali in začeli povezovati v različne skupine tudi preko družbenih omrežij. Med mnogimi protestnimi zapisi je bil zgovoren zapis upokojene učiteljice Svetlane Lučke Joksič, ki je na svoji facebook strani zapisala: »Kot noni in upokojeni učiteljici mi je danes kar srce igralo, ker so vzgoja, izobraževanje, solidarnost tiste vrednote, ki so tako množično poenotile Koprčane! Za dobrobit otrok in za prihodnost nas vseh! Mirno, odločno, otroci pa otroško prisrčno… To je jasna in konkretna podpora pobudam koprskega, izolskega in piranskega župana,« je zapisala. Predsedniku vlade in šolski ministrici pa sporoča: »Tudi brez vas se nekaj močno premika – jasna zavest, kaj je prav, spodobno in kulturno v srcih večine ljudi! S svojim odnosom nam kažeta, česa nočemo! In zato vedno bolj množično vemo, kaj hočemo!«

Koprskim družinam so se med uporom, ki so ga nekateri poimenovali kar »Vstala Primorska«, pridružili še protestniki v Portorožu, odločni ne zaprtju šol pa so posamezniki izrazili tudi v drugih mestih in krajih obalno-kraške regije. Po družbenih omrežjih je zakrožil poziv, da se šolarji protestno jutri ne udeležijo zoomov oziroma šolanja na daljavo.