Petinpetdeset skakalcev iz 15 držav se je zbralo v Willingenu v Nemčiji, ki se ponaša z največjo skakalnico na svetu. Njena uradna velikost je 147 metrov, a ker omogoča skoke čez 150 metrov, je že prava mala letalnica. Ker je včeraj pihal močan vzgonski veter, so skakalci uživali v dolgih skokih. A med njimi ni bilo Slovencev, čeprav imajo sloves rojenih letalcev.

Poljak Stekala zmagovalec kvalifikacij s skokom 152 metrov

V kvalifikacijah je bil najboljši Tilen Bartol na 22. mestu. Bor Pavlovčič je s 27. mestom zaostal za skokom 149 metrov, ki ga je prikazal v drugi seriji za trening, ki je bila nato zaradi vetra prekinjena po 39 skakalcih. Anže Lanišek (35. mesto) se še ni spoprijateljil s skakalnico, v uteho mu je lahko, da sta bila v težavah še dva asa – Poljak Kamil Stoch na 29. mestu (skok 129,5 m) in Nemec Karl Geiger, svetovni prvak v poletih, na 42. mestu (skok 118,5 m). Žiga Jelar je bil 36., medtem ko je povratnik v reprezentanci Timi Zajc z 49. mestom komaj ujel uvrstitev na tekmo. Skromen nastop 20-letnega Zajca v kvalifikacijah (118,5 m) je neprijetno presenečenje, saj je bil v prvi seriji za trening s 129 metri najboljši Slovenec (19. mesto), v drugi pa je pristal pri 127 metrih. Debitant v svetovnem pokalu, 21-letni Lovro Kos (52. mesto), je bil med peterico skakalcev, ki so izpadli v kvalifikacijah. Slovenija je v osrčje Nemčije dopotovala v okrnjeni zasedbi, saj zaradi koronavirusa manjkajo bratje Prevc. Cene je manjkal že minuli teden v Lahtiju, danes se mu izteče desetdnevna karantena, in če bo na testiranju negativen, se bo lahko vrnil na trening.

V kvalifikacijah je zmagal Poljak Andrzej Stekala s skokom 152 metrov, drugi je bil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Norvežan Halvor Egner Granerud, in tretji domači as Markus Eisenbichler. Čeprav je Poljak Klemens Muranka s skokom 153 metrov postavil nov rekord skakalnice, je bil peti, saj je skočil z dveh naletnih mest višje in ni doskočil v telemark. Danes se bo tekma začela ob 16. uri, jutri pa ob 16.15.

Nika Križnar je skočila 143,5 metra, a podrsala

Skakalke bi morale tekmovati v Hinterzartnu na skrajnem jugozahodu Nemčije. Ker se je prenova skakalnice zavlekla, so tekmovanje prestavili v bližnji Titisee-Neuastadt, kjer je skakalnica z velikostjo 142 metrov največja, na kateri so doslej tekmovale. Zaradi slabega vremena (dež, veter, mraz) so včeraj izvedli le eno serijo za trening, druga je bila prekinjena po 47 tekmovalkah, kvalifikacije pa prestavljene na danes, ko bo tekma ob 13.45, jutri pa ob 13.15. V prvi seriji je Nika Križnar skočila 143,5 metra, kar bi bil nov slovenski rekord za ženske, a je po doskoku podrsala. Rekord tako ostaja 140,5 metra – postavila ga je Nika Križnar leta 2019 v Čajkovskem.