Ministru Simonitiju v opozicijskih vrstah med drugim očitajo, da ni vzpostavil nikakršnega dialoga s kulturniki, da je odločbe samozaposlenih vzel v svoje roke, da filmskemu področju niso bila izplačana s pogodbo zagotovljena sredstva. »Imamo primere v drugih državah, v katerih kulturnice in kulturniki z ministrstvom iščejo rešitve, ki so dobre za to področje,« je pojasnil.

Prav tako jih moti pomanjkanje vizije, kako prebroditi zdravstveno krizo, kako bo zaživel ta sektor in kako bodo začeli ljudi spet spuščati v koncertne dvorane in gledališča. Razlogov za interpelacijo, ki jo SD pripravlja skupaj s partnerji v opoziciji, je po njegovih besedah več kot dovolj.

Enako meni tudi poslanka Levice Violeta Tomić, ki pravi, da se soočenja z ministrom že veseli. »Kot sopredlagateljica interpelacije se veselim soočenja z ministrom, saj je razlogov več kot dovolj – od protipravnih poskusov odvzema statusa kulturnika, izstradanja slovenskega filma, poskusa izselitve nevladnikov z Metelkove, prilagajanje razpisnih pogojev in samega vodenja ministrstva. Minister Simoniti ne deluje kot varuh kulturnih delavcev, ampak ignorira njihove težave, medtem ko se je celotni sektor znašel na udaru zaradi koronakrize. Zato je prav, da ga odstavimo z interpelacijo,« je povedala Tomićeva.

Iz poslanske skupine SAB sosporočili, da je napoved interpelacije kulturnega ministra v skladu z dogovorom partneric koalicije KUL. »Sektor kulture se je pod taktirko ministra Simonitija znašel na tleh, njegove in vladne odločitve pa so močno ogrozile praktično celotno kulturo in delovanje kulturnih ustanov,« so prepričani. Podpisi poslancev SAB pod interpelacijo zato, kot so zapisali, niso vprašljivi.

Prav tako bodo interpelacijo podprli v LMŠ, je napovedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Na napoved interpelacije pa se je na twitterju odzval tudi predsednik stranke Marjan Šarec. Kot je zapisal, bodo interpelacijo »z veseljem sopodpisali in tudi podprli na glasovanju«. Po njegovih besedah sta »kultura in šolstvo pod to vlado v slepi ulici«. Obenem upa, da jim bo »kmalu omogočeno tudi glasovanje o nezaupnici«.

V opozicijskih vrstah sicer pripravljajo tudi interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, že pred tednom dni pa so vložili interpelacijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja.