Včeraj je bilo opravljenih 4506 PCR testov, s katerimi so potrdili 1005 okužb, kar predstavlja 22,3-odstoten delež. Opravljenih je bilo še 7527 hitrih antigenskih testov, ki so potrdili okužbo pri 289 osebah (3,8 odstotka). Bolnišnično zdravljenje je včeraj potrebovalo 1082 covidnih bolnikov, na intenzivni negi pa se jih je zdravilo 169. Umrlo je 20 oseb. Po podatkih, ki jih navaja Covid-19 Sledilnik, je bilo doslej v Sloveniji cepljenih 51.653 oseb, kar predstavlja 2,5 odstotka prebivalcev. Drugi odmerek cepiva je prejelo 13.319 oseb.

Janša: Kaos je zadnje, kar želimo

Spremljamo novinarsko konferenco predsednika vlade Janeza Janše, na kateri govori o stanju epidemije bolezni covid-19 in o drugih aktualnih zadevah. »Vlada RS je že v začetku decembra sprejela načrt sproščanja ali zaostrovanja ukrepov, glede na to, da smo bili že takrat v drugem valu. Ta načrt je bil potem glede na razvoj situacije v začetku januarja noveliran in ta načrt je bil večkrat predstavljen. Vsi ukrepi, ki jih vlada od takrat naprej sprejema, so vnaprej predvidljivi,« je uvodoma povedal premier, ob tem pa ljudi napotil, da spremljajo podatke in infografike na vladni spletni strani, s čimer si lahko po njegovih besedah olajšajo, kakšni ukrepi bodo veljali v kakšni regiji v naslednjem tednu glede na trende, ki se obetajo.

»Žal splošna epidemiološka situacija v državi ni dobra. Zelo bi bili veseli, če bi bila cela država takšna, kot je trenutno Koroška, kar se tiče okužb, ali celo boljša,« je nato nadaljeval Janša in dodal: »Zaradi tega mora vlada vedno, ko odloča o sproščanju oziroma zaostrovanju ukrepov, poleg statistične slike na presečni dan, ki je vedno torek, upoštevati tudi trende.« Naslovil je tudi številna vprašanja glede odločitev o odpiranju in zapiranju šol. »Zakaj, če gre samo za nekaj okužb preko meje ali do meje, se ne uporablja nek kriterij tolerance,« je izpostavil in pojasnil, da se lahko ta kriterij lahko uporablja le v primerih, če so splošni trendi pozitivni, tore da gredo v smer zmanjševanja okužb tako na nacionalni ravni kot tudi v posamičnih regijah.

Nujno varstvo v črnih regijah

»Če pa takšni trendi niso dobri, če smo priča poslabševanju, večanju števila okužb ali pa stagnaciji, potem pa seveda nima smisla upoštevati neko visoko odstopanje od zemljevida, ker v tem primeru bomo kmalu v kaosu in to je zadnje, kar si vsi skupaj želimo,« je ocenil predsednik vlade. Ob tem je opozoril, da se z naslednjim tednom dodatno omogoča varstvo otrok prve triade v šolah vključno z organizacijo pouka na daljavo v tistih regijah, ki so še vedno črne in kjer pouk za te otroke ne more potekati v šoli. Ta izjema velja za vse primere, kjer sta oba starša, ali če gre za enostarševsko družino, zaposlena v dejavnosti kritične infrastrukture, v vzgoji in izobraževanju, na policiji ali v slovenski vojski.

»Nekaj je bilo dilem tudi v zvezi s ponedeljkom kot dnevom obvezanega testiranja vseh, ki bodo otroke učili v razredih. Vlada v sredo, ko je obravnavala to situacijo, ni imela na voljo vseh elementov za dokončno odločitev o tem, ali je možno v ponedeljek hkrati izvesti tako pouk kot tudi testiranje. Pri razrešitvi te dileme nam je pomagalo društvo ravnateljev, ki je izvedlo anketo v teh regijah in več kot 80 odstotkov šol se je v tej anketi odzvalo pozitivno v tem smislu, da so sposobne isti dan, paralelno izvesti tako pouk kot tudi ponovno testiranje zaposlenih oz. učiteljic in učiteljev,« je o morebitnih težavah hkratnega izvajanja pouka in testiranj še spregovoril Janša. Na tej podlagi bo odlok danes spremenjen tako, da bo v ponedeljek možen tudi pouk prve tirade ob vzporednem testiranju. Apelirali smo tudi že na vse izvajalce testiranja, da se v povezavi z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi oziroma župani dogovorijo za najprimernejši način, da bo pač oboje možno.«

Janša: Precepljenost v prvem tromesečju ne bo bistveno vplivala na epidemijo

Janša je spregovoril tudi o cepljenju. Kot je povedal, ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije. K sodelovanju je posebej pozval lokalne skupnosti in medije. Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, je bilo doslej v Slovenijo dobavljenih nekaj več kot 76.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Za naslednji mesec imamo zagotovila za več kot 100.000 odmerkov obeh doslej odobrenih cepiv podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne. Dobava cepiva AstraZenece pa je glede na dogajanje na evropski ravni še pod vprašajem. Če pa bo tudi to cepivo prišlo, ga bodo dodatno vključili v načrt cepljenja.

Po besedah premiera lahko v Sloveniji 70-odstotno precepljenost še vedno pričakujemo do poletja. Temu odstotku bi se, kot je dodal, precej približali tudi v primeru, da bi dobili le obljubljene količine cepiv obeh podjetij, ki jih že uporabljamo. Zelo verjetno pa je, da bo od ostalih cepiv, ki so v fazi odobritve v naslednjih tednih prišlo do odobritve in začetka dobav vsaj enega cepiva, kar dodatno krepi optimizem.