V četrtek, enajst dni po vrnitvi Alekseja Navalnega iz Nemčije in njegovi aretaciji na enem od moskovskih letališč, je rusko sodišče po pričakovanjih zavrnilo njegovo pritožbo na 30-dnevni pripor. Tako bo ob vseh protestih zahodnih držav ostal zaprt tudi prihodnji teden, ko mu bodo začeli soditi.

Najbrž ga čaka več let zapora, med drugim zato, ker naj bi kršil določila pogojne zaporne kazni iz leta 2014 in se od avgusta, ko je bil zaradi zastrupitve z novičokom na zdravljenju in okrevanju v Berlinu, ni javljal na policijsko postajo. Za zastrupitev obtožuje rusko tajno službo FSB. Navalni, ki je kljub ječi vse močnejši in vplivnejši, je četrtkovo zaslišanje prek ekranov izkoristil za kratko sporočilo svojim privržencem in nasprotnikom režima: »Nikoli ne bomo dovolili, da bi si ti ljudje prisvojili našo državo. Res je, da je gola sila na vaši strani. Lahko me vklenete v lisice, a to ne bo trajalo v nedogled.«

Ob zaslišanju 18. januarja pa je takole pozval k protestom: »Zasedite ulice, ne zame, ampak zaradi sebe!« Več sto tisoč Rusov je tako zadnjo soboto kljub hudemu mrazu protestiralo v več kot sto ruskih mestih, aretiranih pa je bilo okoli 3500 ljudi. Vsi zdaj čakajo na nedeljo, ko bodo novi protesti. Nedelja bi bila lahko zgodovinski dan, ker bi lahko zadnji daljši video Navalnega, ki si ga je od srede januarja ogledala že več kot polovica Rusov, spodbudil milijone ekonomsko prizadetih ob pandemiji, da se pridružijo protestom. V njem prikazuje milijardo evrov vreden kompleks palač in zgradb ob Črnem morju kot last predsednika Vladimirja Putina. Z njegovo objavo je Navalni kot na svojo najvišjo karto počakal do svoje vrnitve v Rusijo.

Putin se boji družbenih omrežij

Če je doslej Putin poskušal ignorirati Navalnega, pa je zdaj, ko sicer še vedno noče izgovoriti imena »berlinskega pacienta«, moral zanikati, da je to njegova lastnina. Ruski predsednik je tako priznal obstoj tega videa in s tem dal vedeti, kako nevaren je zanj. Skratka, delo Navalnega, kar je v prvi vrsti razkrivanje korupcije Putinovega režima, je Kremlju prišlo do živega.

Zdi se, da je Putinov režim kazal svojo nemoč, ko je v sredo policija pustošila po domovih Navalnega in njegovih sodelavcev ter »zaradi kršenja sanitarnih ukrepov« med drugim aretirala njegovega brata Olega, Ljubov Sobol, ki je njegova najpomembnejša sodelavka in vzhajajoča zvezda opozicije, Ivana Ždanova, direktorja njegove fundacije za boj proti korupciji, Marijo Aljehin, članico znamenite skupine Pussy Riots, in Anastazijo Vasiljevo, voditeljico sindikata zdravnikov. Zelo gledan na spletu je bil video, ki prikazuje Vasiljevo, kako igra pianino, medtem ko policija brska po njenem stanovanju.

Putin pa v videu, ki ga je v sredo namenil virtualnemu Mednarodnemu gospodarskemu forumu v Davosu, ni omenjal ne Navalnega ne protestov, ampak se je spraševal, ali je monopol družbenih omrežij v interesu družbe. Dejal je še: »To niso več samo gospodarski giganti, saj na nekaterih področjih že tekmujejo z državnimi oblastmi.« Omenil je »dogodke v ZDA«, ko so Facebook, Instagram in Twitter po šestojanuarskem poskusu puča zaprli račune Donaldu Trumpu. V resnici gre za Rusijo: pristojna ruska institucija Roskomnadzor je zdaj sporočila, da bo z globo kaznovala družabna omrežja, ki bodo objavljala »nezakonite« pozive k »nedovoljenim« protestom. Cenzura pa bi na ta način lahko veljala tudi za druge protivladne objave na spletu.