Tako kot lansko bo tudi letošnje leto v občini Ivančna Gorica investicijsko živahno. Na ponedeljkovem občinskem svetu so soglasno sprejeli proračuna občine Ivančna Gorica za leti 2021 in 2022. Po besedah župana Dušana Strnada gre za rekordna proračuna po višini sredstev, ki sta razvojno in investicijsko naravnana za prihodnji dve leti. V letu 2021 se tako predvideva 25,3 milijona evrov porabe, v letu 2022 pa 22,5 milijona evrov. Med pomembnejše naložbe občine vsekakor sodi tudi zaključek projekta Hiše kranjske čebele, ki naj bi vrata odprla v drugi polovici letošnjega leta, ko bo Slovenija predsedovala Evropski uniji.

V teh dneh bodo končali obnovo strehe

Kot so zapisali na občini, bo objekt izrednega pomena tako za občino na področju čebelarskega turizma kot tudi za protokolarne obiske in promocijo države. Na objektu nekdanje stare šole v Višnji Gori gradbena dela v polnem zagonu potekajo že od poletja lani. V minulih mesecih je bila na objektu opravljena glavnina gradbenih del, zdaj izvajajo še instalacijska dela.

Obnovljena je konstrukcija objekta, ki je statično sanirana, izvedena nova armiranobetonska plošča podstrešja in opravljena so dela za dvigalo ob objektu. Postavljena je nova strešna konstrukcija za klasično streho, prav tako je s panoramskimi okni zastekljen preostali del ostrešja objekta. V notranjosti so postavljene nove predelne stene, končani estrihi in notranji ometi pa tudi razvodi elektrike, kanalizacije in vode v objektu ter opravljeni priklopi za elektriko in kanalizacijo. Fasada je že obnovljena, a je še brez dekorativnega sloja. V teh dneh bodo montirali dvigalo in zravnali streho nad dvigalom, tako da bo streha končana.

Občina Ivančna Gorica oziroma delovna skupina, ki je ustanovljena prav za namen Hiše kranjske čebele, pospešeno pripravlja vse potrebno za notranjo opremo ter za interaktivno vsebino, posvečeno kranjski čebeli.

Prenočišča podobna čebeljemu panju

Čebelarske projekte, vključno s Hišo kranjske čebele, vse od začetka močno podpira tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Ta je dejal, da je Hiši kranjske čebele treba dati vsebine, ki bodo živele. Prav tako ga veseli, da so bili soglasni pri vzpostavitvi dela čebelarske akademije prav v rojstnem kraju te najbolj iskane čebele na svetu.

V Hiši kranjske čebele želi ivančnogoriška občina, ki veliko stavi na turizem, gostom ponuditi izjemno doživetje. Tam bodo turističnoinformacijski center s predstavitvijo občine, starodavne Višnje Gore in zgodovino čebelarstva, kavarna oziroma medarna z gostinsko ponudbo, prostor za izobraževalne namene, laboratorij in interaktivni muzej. V konceptu čebeljega panja želijo urediti tudi 50 prenočitvenih kapacitet. Spomnimo, lani so v Višnji Gori odprli učni čebelnjak in odkrili obeležje kranjski čebeli. Takrat je Občina Ivančna Gorica tudi naznanila, da bo stara osnovna šola postala Hiša kranjske čebele. Vrednost celotne naložbe je ocenjena na tri milijone evrov, občina pa računa tudi na finančno pomoč države. vl