Teden dni po tem, ko je občina na območje nekdanje tovarne koles Rog poslala gradbince v spremstvu varnostnikov in na Trubarjevi cesti začela rušiti nekatere dotrajane tovarniške stavbe, so uporabniki Avtonomne tovarne (AT) Rog ponovno opozorili na sporne dogodke tistega torkovega jutra. Tudi včeraj ni šlo brez nadzora policije in mestnih redarjev, ki so spremljali krajši protest in tiskovno konferenco na Mestnem trgu.

»Pri evikciji AT Rog je šlo za kaznivo dejanje samovolje,« so prepričani rogovci, ki so se zato po pomoč že obrnili na sodišče. Za zdaj se je enajst rogovcev odločilo, da se izpostavijo kot posestniki, na sodišču pa so že zahtevali sodno varstvo. S takšno potezo so tudi leta 2016, ko je občina v začetku junija v Rog poslala gradbince in varnostnike, mestni oblasti preprečili nadaljevanje načrtovanega projekta Center Rog.

Do stvari, če se odpovedo tožbam

Rogovci vztrajajo, da občina za svoje ravnanje, pri katerem je posredovala tudi policija in uporabila silo, ni imela pravne podlage in da jim zato do danes tudi ni pokazala dokumentov, na podlagi katerih se je odločila za izselitev uporabnikov nekdanje tovarne. Prepričani so, da so se na Magistratu zavedali, da Rog minuli teden ni bil prazen. »Če bi bilo res vse po predpisih, kakor trdi občina, zakaj posestnikom in javnosti ne pokaže na zakon, ki jim dopušča vdirati v prostore, odstranjevati ljudi in jemati njihovo lastnino?« se je ob tem spraševal eden od rogovcev in ravnanje ljubljanskega župana Zorana Jankovića označil kot »samovoljno«. Zato bodo uporabniki Roga odgovorne – med drugim so izpostavili predstavnike občine z županom na čelu, varnostni službi Valina ter SSA in Alfa ter odgovorne na policiji – tudi kazensko ovadili.

Prav tako bodo rogovci prijavili krajo. Do danes namreč nekateri še vedno pogrešajo svoje stvari, ki so ob nepričakovanem prihodu gradbincev ostale v Rogu, občina pa jih je prepeljala v zbirni center na Povšetovi. »V zadnji alineji obrazca, ki ga moramo izpolniti, če želimo prevzeti svoje stvari, je navedeno, da s podpisom soglašamo, da se odpovemo terjatvam in tožbam,« je pojasnil rogovec in dodal, da imetja ne bodo prevzeli v zameno za tišino.

Občina v odstranitev galvane

Medtem so na mestni občini že objavili razpis za rušitvena dela na območju galvane, ki obsega približno 900 kvadratnih metrov kletnih in pritličnih prostorov na območju Roga. Galvana je ostanek nekdanje tovarne usnja in je skupaj z nekaterimi prizidki, kot so zapisali na občini, »tempirana ekološka bomba v Ljubljani«. V galvani so namreč nevarne kemikalije, na strehah nekaterih prizidkov pa še vedno tudi azbest. Delavci se bodo zato gradbenih del na tem območju morali lotiti previdno.

Kot je razvidno iz razpisne dokumentacije, bodo morali delavci z območja najprej odstraniti vse odpadke, v sklopu pripravljalnih del pa bodo morali pobrusiti zidove v prostorih objekta ter porušiti predelne stene. Ob rušitvenih delih na območju galvane bodo porušili tudi zunanji del čistilne naprave, med rušenjem objektov pa bodo morali med drugim vlažiti zidove in s tem preprečiti prekomerno prašenje.