Strokovnjake, ki so nosili zaščitne maske so iz hotela, kjer so bili v karanteni, odpeljali z avtobusi. Ni povsem jasno, kje in kdaj natančno bodo začeli preiskavo. Njihova naloga je, da skupaj s kitajskimi kolegi skušajo izslediti izvor novega koronavirusa. Tega so namreč prvič odkrili pred več kot letom dni v Wuhanu, od takrat pa je zahteval po vsem svetu že skoraj 2,2 milijona življenj.

Kitajske oblasti: Se je virus res prvič pojavil pri nas?

Prihod strokovnjakov WHO je Kitajska, ki je tarča kritik, da je prikrivala prve izbruhe bolezni, lani dolgo prelagala. Peking ne želi biti glavni krivec za pandemijo covida-19. Kitajske oblasti tako že mesece širijo dvom o tem, ali se je virus res prvič pojavil na Kitajskem. Mednarodni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je virus najverjetneje preskočil na človeka z netopirja.

Med državami, ki so pozivale k preiskavi izvora pandemije, sta bili najglasnejši Avstralija in ZDA. Pri tem vztraja tudi administracija novega ameriškega predsednika Joeja Bidna. Nova tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je tako v sredo poudarila, da je nujno priti stvari do dna in ugotoviti, kako se je virus pojavil in širil po svetu.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijan je v odzivu dejal, da Kitajska upa, da ZDA lahko spoštujejo dejstva in znanost ter težko delo skupine mednarodnih strokovnjakov pod okriljem WHO. V izjavi za medije je še izrazil upanje, da bodo ZDA strokovnjakom dovolile, da delajo brez političnega vmešavanja.

Pred prihodom je ekipa WHO skušala ublažiti pričakovanja, saj da bodo sprva predvsem izmenjali stališča in ugotovitve s kitajskimi kolegi. To je namreč šele prvi obisk, v okviru katerega bodo preučili dosedanje raziskave in oblikovali načrt za naprej.