Oblasti so prebivalcem okoliških krajev odredile, naj se izogibajo petkilometrskega območja okoli kraterja zaradi možnosti izbruhov lave. Mešanico izjemno vročih drobcev kamna, plinov in pepela je ognjenik zgodaj zjutraj bruhal štiri ure. Poročil o žrtvah ni, stopnja nevarnosti pa ostaja na drugi najvišji ravni, so sporočili iz indonezijskega geološkega centra.

Po nedavnih izbruhih Merapija je okoli 2000 prebivalcev odšlo s svojih domov blizu ognjenika na varnejša območja. Do današnjega izbruha pa je prišlo, ravno ko se je na svoje domove vrnilo več sto ljudi, poroča Deutsche Welle na svoji spletni strani. Lokalne oblasti so sporočile, da so pripravljeni na ponovno evakuacijo prebivalcev v primeru večjih izbruhov, da pa stanovanjskih območij pepelni dež danes ni dosegel.

Indonezija, ki jo sestavlja več kot 17.000 otokov in otočkov, ima skoraj 130 delujočih ognjenikov. Med njimi je Merapi najbolj dejaven. Ognjenik Merapi je od leta 2018 večkrat izbruhnil. Med zadnjim smrtonosnim izbruhom leta 2010 je umrlo več kot 340 ljudi, evakuirali so okoli 280.000 prebivalcev.