Nezmožnost zagotoviti proizvodne zmogljivosti je v nasprotju s črko in duhom pogodbe, ki jo je EU sklenila z AstraZeneco, je še izpostavila. Ob tem je britansko-švedsko podjetje pozvala, naj konstruktivno sodeluje pri iskanju rešitve, naj prispeva k ponovni vzpostavitvi zaupanja, naj zagotovi celovite informacije o dogajanju ter naj izpolni svoje družbene, moralne in pogodbene obveznosti.

Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot je v torek v pogovoru z več evropskimi mediji izpostavil, da je unija cepivo naročila pozno in da so pogodbo z Združenim kraljestvom podpisali tri mesece prej kot z EU. Poudaril je tudi, da pogodba z EU temelji na načelu, da si bo družba za dobavo odmerkov prizadevala "po najboljših močeh", ni pa to njena pogodbena obveznost.

Na navedbe, da si podjetje za izpolnitev obveznosti prizadeva po najboljših močeh, se je komisarka danes odzvala s pojasnilom, da se to določilo v pogodbi nanaša na dejstvo, da v času, ko so pogodbo podpisovali, cepiva še ni bilo. EU je torej s podpisom pogodbe prevzela tveganje, da cepiva morda ne bo ali da ne bo dobilo odobritve, ne upravičuje pa to prednostne obravnave drugih naročnikov.