Po prvih podatkih Sledilnika je bilo v torek v Sloveniji opravljenih 5418 PCR testov in potrjenih 1430 okužb. Opravljenih je bilo še 10.528 hitrih testov, ki so pokazali 430 okužb. Skupno je bilo potrjenih 1850 okužb.

Delež torkovih pozitivnih PCR testiranj znaša 26,4 odstotka, pri hitrih testih pa je to število pri 4 odstotkih. Hospitaliziranih oseb je bilo 1144 oziroma trinajst manj kot v ponedeljek. Število bolnikov na intenzivni negi je bilo 172 oziroma 20 manj od ponedeljka. Odpuščenih iz bolnišnične oskrbe je bilo 80 bolnikov. 7-dnevno povprečje potrjenih okužb znaša 1.245. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je 841.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in mag. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Vladna govornica Maja Bratuša je povedala, da se epidemiološke razmere slabšajo v večini slovenskih regij. Včerajšnji podatki so bolj vzpodbudni zgolj za Podravsko, Goriško in Primorsko-notranjsko regijo. Goriška regija sicer še naprej ostaja regija z najslabšo epidemiološko sliko v državi v zadnjih 7 dnevih. Stanje se je poslabšalo tudi v Osrednjeslovenski regiji, kjer je včeraj 7-dnevno povprečje potrjenih okužb znašalo 272 okužb, danes pa 288 okužb. S tem se je ta regija nekoliko oddaljila od kriterija za vstop v oranžno fazo (268 okužb) in se zopet približala zgornji meji rdeče faze (362 okužb).

Najbolje se ta hip drži Koroška regija, kjer je 7-dnevno povprečje 27 okužb in že izpolnjuje pogoje za oranžno fazo, ki se glede na število prebivalcev regije prične pri več kot 34 okužbah.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) mag. Tjaša Žohar Čretnik je povedala, da so v laboratorijih ob ponovnem analiziranju 877 vzorcev našli 16 vzorcev z angleško varianto novega koronavirusa. 8 primerov je odkril ljubljanski NLZOH, 4 primere Inštitut za mikrobiologijo, 2 primera novomeški NLZOH in po en primer v kranjskem in mariborskem NLZOH. Prvi pozitivni vzorec so vzeli v Murski Soboti osebi iz Beltincev 11. januarja letos.

S trenutnim pristopom presejanja 10 odstotkov pozitivnih vzorcev za angleški sev nameravajo nadaljevati vsaj še en mesec. Žohar Čretnikova pravi, da zaenkrat kaže, da se angleška varianta novega koronavirusa še ni zelo razširila po Sloveniji, vnosov je bilo sicer več.

V Sloveniji 9851 cepljenih z obema odmerkoma cepiva

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je povedala, da se število okužb po svetu dviguje, predvsem v Evropi in Ameriki ter tudi Afriki zaradi epidemioloških razmer v Južnoafriški republiki. Po svetu je bilo odkritih že prek 94 milijonov okužb z novim koronavirusom in več kot 2 milijona smrti. V drugem tednu leta 2021 je bilo v EU v povprečju 28,9 odstotka več okužb kot v prvem tednu leta, v Sloveniji je ta odstotek nekoliko slabši in znaša 31,6 odstotka. Največje povečanje je bilo sicer na Irskem (190,2 odstotka), v Španiji (92,5 odstotka) in na Portugalskem (65 odstotka). Največja rast je bila sicer na Islandiji, a so imeli pred tem izredno nizko število okužb.

V Sloveniji je medtem že 9851 oseb cepljenih že z obema odmerkoma cepiva, 51128 oseb pa je prejelo en odmerek cepiva. Nuška Čakš Jager je povedala še, da epidemiologi vse okužene, ne glede na sev virusa, obravnavajo enako in vsem priporočajo iste zaščitne ukrepe.