Junija lani je Srđan Jovanović pred blokom v Trbovljah zabodel Denisa Z. Tožilstvo je prepričano, da je 39-letnik znanca skušal ubiti, in to tako, da ga je z nožem zabodel v prsni koš. Če bi ga malo višje in pod drugim kotom, bi lahko umrl. Jovanović to zanika. »Nisem ga želel poškodovati, šlo je za splet nesrečnih okoliščin. Žal mi je, da se je tako odvilo,« se je zagovarjal pred sodiščem. Pravi, da se je pravzaprav branil pred Denisom, ki da je bil jezen, ker si je Srđan dopisoval z njegovo mamo in ji tisti večer šel trkat na vrata. Če ne bi bil pijan, do napada zagotovo ne bi prišlo, je prepričan danes. Toksikološko poročilo je pokazalo, da je imel v krvi 1,5 promila alkohola, in to še tri ure po incidentu. Tisti dan naj bi namreč spil nekaj vodke in par piv. Sodni izvedenec za psihiatrijo je v poročilu zapisal, da zgolj vpliv alkohola v kritičnem času ni bistveno zmanjšal njegove sposobnosti razumeti, kaj počne. Malo je, a ne bistveno.

Alkohol ni imel bistvenega vpliva

Jovanović se je prvo polovico lanskega leta v Novi Gorici zdravil zaradi alkoholizma, terapije nato prekinil, zdaj pa jih nadaljuje v priporu. Zaradi teže očitanega mu kaznivega dejanja bi rada sodnica Marjeta Dvornik natančno razjasnila, v kakšnem stanju je bil obtoženi v kritičnem trenutku, pa tudi, koliko je nanj vplivala pijača. Na zahtevo tožilke Tatjane Verbič in zagovornika Jožeta Petka bo izvedenec psihiatrične stroke v ponedeljek zaslišan prek videokonference. Petka namreč zanima, na podlagi česa je izvedenec prišel do zaključka, da vpliv alkohola ni bistveno zmanjšal sposobnosti razumevanja njegove stranke, kaj počne, kakor tudi, ali bi lahko alkohol v kombinaciji s strahom in občutkom ogroženosti privedel do tega, da bi bil obtoženi v času napada celo neprišteven. Jovanović se v priporu sicer obnaša vzorno, ne povzroča težav in ne pije alkohola, so sodnici Dvornikovi na njeno zahtevo sporočili s Povšetove, kjer je od konca junija v priporu, nekajmesečno terapijo zdravljenja alkoholizma pa je potrdil tudi psihiater iz Nove Gorice.

Kdo je mahal s pajserjem?

Opisi dogodkov, ki naj bi se pripetili tistega usodnega poletnega večera, se razlikujejo. Vsak od vpletenih ima svojo zgodbo. Srđan Jovanović se je po dopisovanju z oškodovančevo mamo prek facebooka nepovabljen prikazal pred njenim stanovanjem v bloku. Ona se ni odzvala na njegovo trkanje, naenkrat se mu je na hodniku za hrbet prikradel njen sin Denis, ki naj bi Srđanu zagrozil, ga žalil in ga na smrt prestrašil. Milena je takrat vendarle stopila iz stanovanja, v rokah je držala železni pajser. Sin naj bi ji ga utrgal iz rok in z njim začel mahati proti Jovanoviću. Ta je pobegnil pred blok, kjer je čakal na Denisa z obrazložitvijo, da njegovi mami (za katero sploh ni vedel, da je njegova mama) ni pisaril ničesar nespodobnega. Vseeno se mu je želel opravičiti. Nož, ki ga je po naključju imel v nahrbtniku, je za vsak slučaj spravil v hlačni žep. Potem se je zgodilo – po njegovem pripovedovanju je Denis privihral pred blok oborožen s pajserjem, s katerim mu je grozil, malo sta se ruvala, vsega je bilo hitro konec. Jovanović sploh ni zaznal, da je ranjen. Zgodba Denisa in njegove mame je drugačna: Srđan je kakih dvajset minut tolkel po vratih, brcal vanje, zvonil in kričal. Mama je imela pajser v rokah, a je z njim le enkrat udarila po bližnjem lesu. Denis ga v roke ni vzel. Ko je nepovabljenega gosta nagnal iz bloka, je šel še malo k mami, v trdi temi pa ga je zunaj z nožem napadel Jovanović. Malo ga je zapeklo, vboda najprej sploh ni čutil. Šel je nazaj k mami, ji povedal, da je »zaklan«, potem pa so ponj prišli reševalci.