Antony Blinken je danes postal novi ameriški zunanji minister, ki diplomacijo prevzema v času zelo načetih odnosov z zavezniki, omajanega ugleda države v svetu ter naraščajočega rivalstva z vse močnejšo Kitajsko, ki dohiteva in prehiteva ZDA – prav zdaj je prvič v zgodovini zabeležila več tujih neposrednih investicij. Za potrditev Blinkna je glasovalo 78 senatorjev, proti jih je bilo 22, vsi ti pa so bili republikanci.

Blinken je dolgoletni sodelavec predsednika Joeja Bidna, med zaslišanjem v senatu pa je dejal, da si bo prizadeval za okrepitev tradicionalnih zavezništev pa tudi morale na zunanjem ministrstvu. Njegovo imenovanje je pospremila napoved, da so Rusija in ZDA dosegle dogovor o podaljšanju sporazuma o omejevanju jedrskih zmogljivosti Novi START, ki se izteče februarja. Biden je potem po telefonu tudi prvič govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim sta si bila v preteklosti navzkriž, Trumpa pa je Biden označeval za Putinovo lutko. Bela hiša je sporočila, da sta govorila tudi o zaprtem ruskem opozicijskem politiku Alekseju Navalnem in o »ameriški podpori ukrajinski suverenosti«.

Za še več cepiva

Biden je bil medtem doma tarča kritik zaradi sploh prvega večjega programa, ki ga je predstavil, namreč boja proti koronavirusu. V načrt je zapisal, da bodo v stotih dneh dobili sto milijonov odmerkov cepiva, kar je bilo po ocenah kritikov neambiciozno, četudi je vprašanje, ali bo takšna količina cepiva sploh na voljo. Zdaj je zastavil nov cilj, namreč da bodo dnevno cepili poldrugi milijon Američanov.

V ponedeljek je Biden podpisal ukaz za krepitev zakonodaje pod vzdevkom Kupuj ameriško. S tem ustvarja pogoje, da zvezna vlada nabave še pogosteje opravlja pri domačih proizvajalcih, kar malce diši po Trumpovih politikah. Danes so bili na vrsti novi ukazi, katerih cilj je doseganje rasne enakosti, med drugim z ukrepi za enakopravnost v sodnih postopkih, reformo policije in kazenskim pregonom rasnih zločinov. V petek bo na vrsti predstavitev ukrepov s področja priseljenske politike.

Trump odprl pisarno

V Washingtonu se pripravljajo tudi na sojenje Trumpu zaradi spodbujanja k uporu. Predstavniški dom je poslal obtožnico senatu, kjer se bo sojenje predvidoma začelo 9. februarja. Republikanski senator Rand Paul je napovedal, da bo zahteval glasovanje o ustavnosti sojenja bivšemu predsedniku. Znano je že, da sojenju ne bo predsedoval predsednik vrhovnega sodišča John Roberts. Ustava mu to omogoča, ker gre za sojenje bivšemu predsedniku, Roberts pa se ne bi rad ponovno izpostavil na tak način. Sojenje bo tako vodil demokratski senator Partick Leahy, ki predseduje senatu, kadar tam ni podpredsednice Kamale Harris. Vseh sto senatorjev bo v vlogi porote in so danes tudi prisegli kot porotniki.

Trump je medtem potegnil prvo popredsedniško potezo in na Floridi odprl pisarno. Kot so zapisali, bo skrbela za njegove dejavnosti v vlogi bivšega predsednika in za »nadaljevanje programa Trumpove administracije z aktivistično in organizacijsko dejavnostjo«.